Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΚαιρόςΟΙ ΠΡOΣΦΥΓΕΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ - ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 24 Ιανουάριος 2008 01:42

Η μαρτυρική τους πορεία συνεχίζεται,το πρόβλημα της Πάτρας διαιωνίζεται. Ποιος επιτέλους έχει την ευθύνη, ποιοι όφειλαν και οφείλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Τι κάνουμε όλοι εμείς; “Λαθρομετανάστες”, τολμούν οι θρασείς ν' αποκαλούν τους συνανθρώπους μας. Λες κι οι άνθρωποι μπορεί λαθραίοι να υπάρχουν. Αυτοί που τη ζωή τους έκλεψαν λαθραίους τους αποκαλούν, χωρίς αιδώ, χωρίς τσίπα... Καθένας πρέπει να έχει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα,τα αναφαίρετα από τις διεθνείς συμβάσεις, από τους νόμους και το Σύνταγμα. Μπροστά στην πόρτα μας σήμερα εξελίσσεται το φαινόμενο της πλήρους αγνόησης και της βάρβαρης καταπάτησης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.
¶νθρωποι στοιβαγμένοι και πεταμένοι στην κυριολεξία στο δρόμο δεν μπορούν να διεκδικήσουν όσα για όλους εμάς θεωρούνται αυτονόητα. Εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, ξεριζωμένοι από την χώρα τους, κάτι που τους επιβλήθηκε και δεν ήταν επιλογή τους, βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, εμπαιζόμενοι,ταλαιπωρούμενοι, διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στην προσπάθειά τους να δουν μια χαραμάδα στη ζωή που τους στέρησε τα πάντα. Διωγμένοι από την πατρίδα τους, σπρωγμένοι από τον πόλεμο, που άλλοι επέλεξαν γι΄ αυτούς, ξεκίνησαν την δική τους Οδύσσεια στο δρόμο για τη δύση, στη γη εκείνων που τους έσπρωξαν στην προσφυγιά.
Η απάντηση σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολία για το γιατί και πού πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι βρίσκεται στο κείμενο ενός Αφγανού δημοσιογράφου :
«Κανείς άνθρωπος δεν επιλέγει την ξενιτιά, όταν στη χώρα του μπορεί να ευημερήσει, να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη. Όταν στερείται αυτά τα αγαθά, θα αναζητήσει την τύχη του σε κάποια άλλη χώρα , σε μια άλλη περιοχή του κόσμου, που θα προσπαθήσει να την αισθανθεί ως νέα πατρίδα του.
Οι περισσότεροι λαοί έχουν εμπειρίες μετανάστευσης και δεν θα έπρεπε να στερούν από τους συνανθρώπους τους τη φροντίδα και την αγάπη που αναζήτησαν και οι ίδιοι.»
¶νθρωποι χωρίς ελπίδα αψηφούν κάθε κίνδυνο στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου.
Είκοσι οχτώ χρόνια πόλεμοι και συμφορές συντελούνται στο Αφγανιστάν. Κάθε νέος Αφγανός, που είναι σήμερα κάτω των 28 χρόνων, από τότε που άνοιξε τα μάτια του στον κόσμο δεν είδε τίποτε άλλο παρά πόλεμο, καταστροφή και αίμα, δεν άκουσε άλλο ήχο παρά τον ήχο της βόμβας.
Πού βρίσκονται αυτοί οι νέοι σήμερα; Κάποιοι απ΄ αυτούς κακόμα πιο μικροί, παιδιά 12χρονα,στέκονται ανήμποροι δίπλα μας.
Εμείς αλήθεια τι κάνουμε σήμερα γι' αυτούς τους συνανθρώπους μας;
Πώς είναι δυνατό να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό των αρχόντων της πόλης και της χώρας μας.;
Γιατί είναι εμπαιγμός και κατάντια η στάση του Πόντιου Πιλάτου που επέλεξαν οι τοπικοί άρχοντες μπροστά στην ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι ντροπή για τον λεγόμενο πολιτισμό μας οι κυβερνώντες να συμπεριφέρονται με αυτό τον ανάλγητο και απάνθρωπο τρόπο. Είναι ηθικά και πολιτικά έκθετοι έναντι της ιστορίας του λαού μας, που έχει βιώσει στο κορμί του όλη την απανθρωπιά της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.
Η ιστορική μνήμη δεν μας εγκατέλειψε όλους εμάς του πολίτες και δεν απωλέσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία και ανθρωπιά.
Είμαστε εδώ και δηλώνουμε παρόντες οι πολίτες και πολίτισσες αυτής της πόλης. Είμαστε εμείς που δηλώνουμε ότι θα γίνουμε ανάχωμα στα σχέδιά τους να οικοδομήσουν ρατσιστικά τείχη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα φως ελπίδας, ένα αποκούμπι ν΄ αποθέσουν τη φτωχή ζωή τους .
Διεκδικούμε την ανθρωπιά μας και δεν θα επιτρέψουμε να ντροπιαστεί μια ολόκληρη πόλη κι ένας λαός. Διεκδικούμε να κάνουμε απλά το καθήκον μας απέναντι στο συνάνθρωπο.
Ζητάμε η τοπική εξουσία και η κυβέρνηση να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες και στην κοινωνία της Πάτρας.
Να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης και όχι μέτρα τρομοκρατίας και αστυνόμευσης. Η ζωή δεν φυλακίζεται, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.
Δίνουμε το χέρι μας και κρατάμε σφιχτά την υπόσχεση ότι η ανθρωπιά δεν θα μας εγκαταλείψει, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν θα βρουν αποκούμπι, οι πρόσφυγες μπορούν να υπολογίζουν στους πολίτες αυτής της πόλης.
Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα και ξέρουμε καλά όλοι μας ποιοι ευθύνονται γι αυτό.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ.
Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι τους. Όχι στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό.
ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
 
Copyright © 2019 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ .
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK http://www.facebook.com/myrovolosgr
 

Αναζήτηση

Επισκέπτες

Έχουμε 35 επισκέπτες συνδεδεμένους