Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΚαιρόςΦΩΤΗΣ ΑΓΓΟΥΛΕΣ Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 29 Απρίλιος 2005 23:16
Τη νύχτα 26 προς 27 Μαρτίου του 1964 στο «Κολοκοτρώνης» ταξιδεύοντας από Χίο προς Πειραιά ήταν που έφυγε ο Φώτης Αγγουλές.
Ο ποιητής που όλοι είτε συναγωνιστές και σύντροφοί του, είτε γενιές επόμενες, αναφέρονται με το μικρό του όνομα.
Δικός μας άνθρωπος είναι ο Φώτης...
41 χρόνια μετά το θάνατό του μία ακόμη εκδήλωση ευκαιρία να τον θυμηθούμε, εκείνον και τα ποιήματα παρακαταθήκη που μας άφησε στενά συνυφασμένα με τη ζωή του.
Γιατί η ζωή του Φώτη υπήρξε ένας αγώνας αδιάκοπος, ανάλογος με εκείνους που πολλοί αγωνιστές, αριστεροί προοδευτικοί, κομμουνιστές όπως εκείνος έζησαν τα πέτρινα χρόνια (από το 45 και μετά).
Μια ζωή συνυφασμένη με την ποίηση γιατί η ποίηση που μιλάει στο λαό είναι αληθινή και έχει αναφορές στα πάθη, τα πιστεύω και τις ελπίδες του.
Με την αφορμή των 41 χρόνων από το θάνατό του, ο ΔΟΑΠΠ του Δήμου Ομηρούπολης διοργάνωσε «εκδήλωση τιμής» στη μνήμη του Φώτη Αγγουλέ, σε συνεργασία με το περιοδικό ΧΙΟΝΗ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και την ΤΕΔΚ Χίου.
Προσκεκλημένοι, δωδεκαμελές μουσικό συγκρότημα υπό τη διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Μανώλη Κουναλάκη, το οποίο απέδωσε μελοποιημένα ποιήματα του Φώτη Αγγουλέ.
Ποιήματα σταθμοί σε ένα ταξίδι με οδηγό τον συγγραφέα και κεντρικό ομιλητή Κ. Χατζηφωτεινό. Του κεντρικού ομιλητή προηγήθηκε ο κ. Αξιωτάκης, ο οποίος ως μέλος του ΔΟΑΠΠ, προσπάθησε να συμβάλλει στην εκδήλωση, αναπτύσσοντας τη δική του προσέγγιση στην ποίηση του Αγγουλέ.
Δυστυχώς αν και συνήθως σε αντίστοιχες εκδηλώσεις το Ομήρειο γέμιζε ασφυκτικά στη φετινή εκδήλωση που έγινε στην ΠΕΚΕΒ, η προσέλευση του κόσμου ήταν απογοητευτική.
Ο αγώνας της Εθνικής, η όχι και τόσο επιτυχημένη προβολή, η έλλειψη κινητοποίησης από πλευράς νέων, οι οργανωτές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τι μπορεί να φταίει.
Είναι πάντως σίγουρο ότι ο Αγγουλές έχει το δικό του πολυπληθές και πιστό κοινό, που άνετα γεμίζει ένα Ομήρειο.
Αν το ίδιο κοινό δεν γεμίζει το κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι λόγοι.
Μία καλή προσπάθεια, ίσως για να φέρει κάποιον σε πρώτη επαφή με την ποίηση του Αγγουλέ, ήταν η εκδήλωση του ΔΟΑΠΠ. Μία καλή προσπάθεια τίποτα παραπάνω. Το θέμα είναι ότι οι καλές προσπάθειες δεν είναι πια αρκετές. Αν λείπει το ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Και όταν έχεις μια ουσία τόσο αρχέγονη όσο η ποίηση, δεν μπορείς να την ευτελίζεις προσπαθώντας να διοργανώσεις μια εκδήλωση χωρίς εξάρσεις, που να είναι και όλοι ευχαριστημένοι στο τέλος.
Ο Αγγουλές έχει πάθος και πρόκληση και δεν είναι για ανθρώπους που ήσυχοι κοιτάνε τη δουλειά τους. Όσοι έχουν τέτοια διάθεση, καλύτερο είναι να πάνε σπίτια τους, γιατί και μόνο η στάση ζωής τους δείχνουν ότι λίγο κατάλαβαν «τι ήθελε να πει ο ποιητής».
Γιατί πέρα από «εκδηλώσεις μνήμης και τιμής», πέρα από «δρώμενα πολιτιστικά» ο Φώτης, και η ποίησή του παραμένουν επίκαιροι, σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Τα παγκόσμια μηνύματα της ειρήνης, και της συναδέλφωσης των λαών, του αγώνα ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, του αγώνα για αξιοπρεπή ζωή, δε χρειάζονται μνημόσυνα. Χρειάζονται τα βιβλία με τα ποιήματα του Φώτη σε κάθε σχολειό, σε κάθε βιβλιοθήκη, δασκάλους να τα γνωρίσουν στους μαθητές τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για τον ποιητή.
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Δεκέμβριος 2008 12:22
 
Copyright © 2019 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ .
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK http://www.facebook.com/myrovolosgr
 

Αναζήτηση

Επισκέπτες

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους