Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΚαιρόςΔεξιά κι ακροδεξιά εδώ, κάνουν πάρτι...Στο δρόμο για τη Βαϊμάρη… Καληνύχτα Χίος… Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2016 12:07

 Από τη μια, η Χίος θα είναι απ’ ότι όλα δείχνουν, ο πρώτος νομός στις επόμενες εκλογές -όποτε και να γίνουν, κι αν αυτό λέει κάτι πλέον- που τα ποσοστά του ενός από τα κόμματα που κυβερνούν θα προσεγγίζουν εκείνα του πάλαι ποτέ Συνασπισμού. Του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, δεν θα είναι ούτε καν ορατά στο μάτι.

Ο Σύριζα εδώ στο νησί έβγαλε μάλιστα κι ανακοίνωση- με αφορμή τη μαύρη νύχτα των γεγονότων της 14ης Σεπτέμβρη, συνέχεια των εφιαλτικών επεισοδίων του Απρίλη που έπεσε ο μανδύας της αστικής δημοκρατίας - ως παρατηρητής των γεγονότων, λες και δεν κυβερνά, λες και δεν ευθύνεται για όλο αυτό που ζούμε. Όλοι ευθύνονται, εκτός από αυτόν που κυβερνάει...Το είδαμε, το ακούσαμε κι αυτό!

Από την άλλη, η κυρία Βελκουλέσκου του ΔΝΤ ζήτησε άλλο ένα -20% στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Θα μας τα πάρουν όλα – μαζί με το νερό και τη χώρα- και θα μας αφανίσουν κανονικά και με το νόμο, έτσι όπως πάει η δουλειά, έτσι όπως μας βλέπουν.

Κι ο πολύς κόσμος ''κάτω στο μεγάλο ύπνο'' κι αλλού γι ' αλλού. Να κυνηγά μάγισσες. Να βλέπει εχθρούς του κι αντιπάλους του αυτούς που τους θεωρεί πιο αδύναμους, πιο εύκολους και πιο βολικούς μπροστά του. Να βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος…

Αλλά και τα άλλα κόμματα που έχουν αναφορά και διαδρομή στο εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, δε θα ’χουν καλές επιδόσεις.

Αυτό είναι αποτέλεσμα και συνδυασμός μια σειρά αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων, εκτός της μεγάλης πολιτικής εικόνας και των συνολικών ιστορικών διαψεύσεων που αυτή επέφερε παντού: Προσφυγικό- μεταναστευτικό- ανασφάλεια, κουτσούρεμα συντάξεων, φορολεηλασία, αγοραστική πτώση, λουκέτα μικρών επιχειρήσεων, απολύσεις, ανεργία, χαμηλό- ανεπαρκές τοπικό πολιτικό στελεχικό δυναμικό και αναποτελεσματικές εκπροσωπήσεις (αυτό αφορά όλο το χιώτικο κομματικό φάσμα), κουλτούρα ατομικιστική, αντισυλλογική, ωφελιμιστική, η ιστορικά διαμορφωμένη πλειοψηφική κυρίαρχη πολιτική νοοτροπία στο νησί, κλπ.

Εντέλει, αν δεν υπάρξει από το κίνημα και την αριστερά ,πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση στα μνημόνια, που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί το λαϊκό κόσμο ,οι επιμέρους συλλογικότητες του κινήματος θα βολοδέρνουν σε μια από τα ίδια και χειρότερα -πχ απεργιακό φιάσκο του Μάη με το ασφαλιστικό ,στο τέλος θα ηγεμονεύσει η δεξιά (νεοφιλελεύθερη και φασιστική).Τα κενά πάντοτε στην πολιτική -και στη ζωή- καλύπτονται…

Τα ζητήματα έχουν τεθεί και παραμένουν: Με ποια συνολική, σοβαρή-πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση προχωράμε (περιεχόμενο),που να εμπνέει και να κινητοποιεί τον κόσμο (στόχος, όραμα), πώς (στρατηγική-τακτική), με ποιες συλλογικότητες (μέσα) και με ποιούς (υποκείμενα); Με τις πολιτικές εκδοχές και πρακτικές που χρεοκόπησαν το εργατικό κίνημα και εμάς; Όλα ξανά απ' την αρχή -και μαζί με τον αγώνα που συνεχίζεται- για να μην καταλήξουμε σε μια απ ' τα ίδια …

Υ.Γ. Δεξιά κι ακροδεξιά εδώ, κάνουν πάρτι… Στο δρόμο για τη Βαϊμάρη… Καληνύχτα Χίος…

Για όλη την αριστερά (εδώ και παντού) ισχύει: ''too little and too late". Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Βασίλης Μαυρέλος

 
Copyright © 2019 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ .
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK http://www.facebook.com/myrovolosgr
 

Αναζήτηση

Επισκέπτες

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους