Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΚαιρόςΓΡ. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ – ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 12:02


Οργάνωση – Αγώνας – Αντεπίθεση – Ανατροπή

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2014, στις 7 μ.μ., στην Είσοδο της Απλωταριάς.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, νέοι,

Ένας δρόμος μένει: Ενότητα της εργατικής τάξης - Λαϊκή Συμμαχία. Τα "αιματοβαμμένα" πλεονάσματα, οι υποσχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για χαλάρωση των μέτρων, με απαίτηση του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνουν νέα αντιλαϊκή θύελλα:

Νέα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, νέες μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας, θεμελίωση σύνταξης με 6.000 αντί 4.500 ένσημα. Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, νέα μείωση μισθών με γενίκευση των ατομικών συμβάσεων (κάτω από 586 ευρώ). Απλήρωτοι για μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι. "Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα", ψίχουλα 250 ευρώ με κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων. Κατάργηση τριετιών-μείωση μισθών μέχρι 30%. Κατάργηση αποζημιώσεων. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Επέκταση κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Γενίκευση ελαστικής εργασίας με προγράμματα απασχόλησης - δώρο στους εργοδότες. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες - κάτεργα. Αξιολόγηση και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ένταση φοροκυνηγητού για το λαό (π.χ. ΕΝΦΙΑ).

Κι από την άλλη, μείωση φόρων στο κεφάλαιο, ρυθμίσεις "κόκκινων δανείων" για επιχειρήσεις, κυνηγητό για δάνεια της λαϊκής οικογένειας, ιδιωτικοποιήσεις (νερό, λιμάνια κ.ά.), απελευθέρωση ενέργειας (ΔΕΗ) με συμφωνία των κομμάτων της ΕΕ. Φοβούνται αντιδράσεις, επιστρατεύουν απεργούς, σχεδιάζουν κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Να μην περάσει.

Η ανεργία φουντώνει, εξαθλιώνοντας εκατομμύρια, πριμοδοτώντας το κεφάλαιο με πάμφθηνα χέρια.

 

Αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν μαγαζιά, αγρότες ξεριζώνονται. Κανείς και τίποτα δεν γλιτώνει. Η φτώχεια και η ανεργία θα εξαπλώνονται ραγδαία παντού.

ΔΕΝ είναι λάθος επιλογές όπως λένε κάθε είδους "αντι-μνημονιακοί" για να συγκαλύψουν την ευθύνη του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσής του, με μνημόνια διαρκείας σ’ όλες τις χώρες της.

Έχουν στόχο: φθηνότερη εργατική δύναμη - κίνητρο για περισσότερα κέρδη και ανταγωνιστικότητα. Γι’ αυτήν χάνονται και δεν σώζονται δουλειές, τσακίζονται μισθοί και δικαιώματα. Αυτή φέρνει ανταγωνισμούς για αγορές και κέρδη, ακόμα και με πολέμους (Παλαιστίνη, Ιράκ, Ουκρανία). Αυτά τα πληρώνουν οι λαοί με αίμα, με φτώχεια, με τεράστιες επιπτώσεις.

Ο λαός δεν έχει συμφέρον από εμπλοκή σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς. Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου ΔΕΝ είναι σύνθημά μας. Την πληρώνουμε με θυσίες δίχως τέλος. Είτε η "ανάπτυξη" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε η "παραγωγική ανασυγκρότηση" του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων "αντιμνημονιακών", είναι ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των εργαζόμενων.

Ζητούν τη λαϊκή συναίνεση με ψευτο-υποσχέσεις και δίνουν εγγυήσεις στο κεφάλαιο για νέα προνόμια. Κέρδη και σφαγή του λαού, συμβαδίζουν. Κέρδη και λαϊκή ευημερία ΔΕΝ συμβαδίζουν.

Είναι κοροϊδία ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα, ότι θα ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση πριν την κρίση, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ό,τι περισσέψει από ένα κούρεμά του θα γεμίσει τα ταμεία των εργοδοτών, όπως η μείωση φόρων και εισφορών τους, οι κρατικές επιδοτήσεις. Ο λαός μόνιμα στη φτώχεια για στήριξη όποιων επενδύσεων

για ελάχιστες θέσεις δουλειάς. Όσο η οικονομία δουλεύει για τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ανεξάρτητα από κυβέρνηση,ο λαός δεν θα δει "άσπρη μέρα".

 

Ο λαός ΔΕΝ δοκίμασε ακόμα τη δύναμή του.

Μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, να αλλάξουμε την κατάσταση.

Αν δεν το κάνουμε τώρα η ανεργία και η φτώχεια θα αγριέψουν ακόμα περισσότερο.

Μην αρκείσαι στο μικρότερο κακό. Προετοιμάζεις το χειρότερο. Οι αντίπαλοι δεν χορταίνουν θυσίες.

Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν. Το μαρτυρούν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Μην μειώνεις τις απαιτήσεις σου. Αυτός ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Μην περιμένεις λύσεις με μια άλλη κυβέρνηση αλλά με τους ίδιους άξονες πολιτικής.

Οι καθημερινοί ασίγαστοι αγώνες για επιμέρους βελτιώσεις ή παρεμπόδιση των χειρότερων για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην κατάργηση των μονοπωλίων, της εκμετάλλευσης, να ανοίγουν το δρόμο για να χτυπηθεί η αιτία του κακού στη ρίζα του:

 

Ούτε 1 ευρώ για το χρέος που δεν χρωστά ο λαός μας. Μονομερής συνολική διαγραφή του.

Αποδέσμευση από τη λυκοφωλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μνημονίων διαρκείας.

Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τώρα χρειάζεται η ταξική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με ενότητα της εργατικής τάξης μας, με βάση τα ενιαία συμφέροντά της, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα συσπειρώνει ενάντια στην καπιταλιστική εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, θα οξύνει τους τριγμούς του συστήματος. Απαλλαγμένη από την επιρροή εργοδοσίας, κυβερνήσεων, ΕΕ.

Θα συγκρούεται με την εργοδοσία στο χώρο δουλειάς, στον κλάδο, στην περιοχή, στην κοινωνία.

Θα συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματά της. Θα απομονώνει παλιούς και νέους εργατοπατέρες που θέλουν να μας υποτάξουν στην εναλλαγή κυβερνήσεων, χωρίς να αλλάζει ίποτα. Δεν είναι λύση ο "νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός" που στήνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα σαπισμένα υλικά του παλιού για να υποτάξει τους εργαζόμενους σε μια άλλη κυβέρνηση με την ίδια πολιτική.

Θα απομονώνει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που στέκεται "σούζα" μπροστά στην εργοδοσία, ψηφίζει τα προνόμιά της, τρομοκρατεί όποιον εργάτη σηκώνει κεφάλι.

Θα αλλάζει συσχετισμούς, θα δυναμώνει το ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε συνδικάτο.

Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Με γερή οργάνωση στους χώρους δουλειάς – σχέδιο – συντονισμό – αποφασιστικότητα στην πάλη. Θα προσανατολίζει στο μοναδικό δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη λαϊκή ευημερία:

Λαϊκή Συμμαχία εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, νέων, ΠΑΝΤΟΥ. Σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, με λαϊκές επιτροπές. Κοινή πάλη για τα κοινά προβλήματα και όχι για τα συμφέροντα άλλων. Αυτή δίνει την αποτελεσματικότητα στους αγώνες.

Με αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε καθένα που έχει πρόβλημα, σε καθένα που σηκώνει κεφάλι.

Η εργατική τάξη έχει το δίκιο. Έχει και τη δύναμη. Όλοι τώρα στην αντεπίθεση.

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 11:57

Για άλλη μια χρονιά δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή” (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Και στη Χίο, αρκετές δεκάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Μέχρι και σήμερα οι γονείς των παιδιών που αποκλείστηκαν αλλά και οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι που δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν γνωρίζουν αν θα βρουν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, πληρώνοντας βέβαια τα ανάλογα τροφεία.

Φέτος οι αιτήσεις, που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν, 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα.

Ωστόσο,τα παιδιά που τελικά πήραν το πολυπόθητο “κουπόνι” (voucher) είναι μόλις 84.800!!! Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα.

Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!! Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις “υποσχέσεις” και τις “δεσμεύσεις” της κυβέρνησης πως δεν θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα “όρια της φτώχειας”. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα.

Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού! Είναι απαράδεκτο για μια υπόθεση που αφορά την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων, που συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και τη φροντίδα που πρέπει να έχουν, να επικρατεί τέτοια κατάσταση. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον και μη γυρίζουν κάθε χρόνο από σταθμό σε σταθμό, όπως έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι που τα φροντίζουν να είναι οι ίδιοι και όχι να αλλάζουν κάθε 2, 3 ή 6 μήνες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

 

 
Επιστολή του Δημάρχου Χίου για την Αύξηση του Αριθμού των Ωφελουμένων Παιδιών από το ΕΣΠΑ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 11:56

Ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξανδρο Χαρίτση, στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτηση του για τη μείωση των θέσεων των ωφελουμένων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς στη Χίο κατά 100 παιδιά,  μετά  και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής".

 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζητάει με την επιστολή του την αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων παιδιών από το πρόγραμμα, προβάλλοντας τη δεινή θέση της Χίου, λόγω των διαφόρων συγκυριών και των προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί, ενώ τονίζει την επιτακτική ανάγκη για την ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

 

 
Ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 11:53

Κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Χίου και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άμεση δρομολόγηση αποτελεσματικών λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος λόγω του προσφυγικού, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας, συγκαλεί την Παρασκευή 9/9 ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρχών του νησιού.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς υποχρεώσεις δεσμεύουν τον Υπουργό και καθιστούν την επίσκεψή του στη Χίο αδύνατη τις επόμενες ημέρες.

 

 
Σήμερα Τετάρτη ξεκινάει η μεγάλη γιορτή χορού και πολιτισμού της Χίου Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 11:48

Ο Σύλλογος Διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς «Χίοι εν Χορώ» με τη  συνεργασία και την αιγίδα της  Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την αιγίδα του Δήμου Χίου, ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο χορευτικό γεγονός της χρονιάς. Το «2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο νησί της Μαστίχας».

Οι χορευτές από όλα τα μέρη της Ελλάδας κατέφθασαν στο πανέμορφο νησί της Χίου, σήμερα τα ξημερώματα ενώ οι εθελοντές και οι φίλοι των Χίοι εν Χορώ τους υποδέχθηκαν ζεστά, όπως επιβάλει η νησιώτικη και χιώτικη φιλοξενία. 

Την έναρξη του Φεστιβάλ θα σηματοδοτήσει η «Μεγάλη Χορευτική Παρέλαση» σήμερα Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 με αφετηρία έξω από το φαναράκι στο λιμάνι της Χίου  Σημαιοφόρος της παρέλασης θα είναι ο διακεκριμένος αθλητής Χριστόφορος Μερούσης.  Τα χορευτικά συγκροτήματα θα καταλήξουν στο Θέατρο Καστρομηνά «Μίκης Θεοδωράκης» για να ξεκινήσουν οι ενδιαφέροντες παραστάσεις του Φεστιβάλ στις 21:00. 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016

 1. 1.Σύλλογος Διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς Χίοι εν Χορώ – Χοροί Χίου
 2. 2.Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς Χίου» - Χοροί Πόντου
 3. 3.Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας – Χοροί Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας
 4. 4.Μορφωτικός Σύλλογος Βαρβασίου Χίου – Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος» - Χοροί Μικράς Ασίας
 5. 1.Σύλλογος Διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς Χίοι εν Χορώ – Χοροί Χίου
 6. 2.Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης – Χοροί Αρκαδίας
 7. 3.Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης» - Χοροί Μακεδονίας
 8. 4.Σύλλογος Γυναικών Δωρίου Μεσσηνίας «Οι Δωριείς» - Χοροί Μεσσηνίας
 9. 5.Λαογραφικός Όμιλος Χίου «Λέων – Αλάτιος» - Χοροί Δωδεκανήσων

Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2016

 

Για την διεξαγωγή των παράλληλων δραστηριοτήτων του φεστιβάλ συνεργάστηκαν οι σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Κιβωτός του Γένους , Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς ‘’Η πρόοδος’’, Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου  «Γ. Θεοτοκά», Πολιτιστικός Σύλλογος Μεστών, Πολιτιστικός  Σύλλογος  Βολισσού ‘’Ομηρος’’, Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Συκούση, Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάδας, Σύλλογος Ποδηλατών Χίου, Αθλητικός Όμιλος Αιγαίου, Ναυτικός Όμιλος Χίου, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Χίου

 

Χορηγοί είναι η Hellenic Seaways, Blue Star Ferries

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ και η Alithia Media Group

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.dancechios.gr ή 6976187007 (Μιμίδη Άννα)

 

 
Προς Ένταξη Έργα στο Πρόγραμμα Leader Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 12:00

H ETAX, μετά από ενέργειες διαβούλευσης που έκανε με τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και με διάφορους φορείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατέληξε σε κατηγορίες παρεμβάσεων, με κύριους άξονες:

Ι. Τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που ζουν στην πόλη της Χίου και σε ΟΛΑ τα χωριά,

ΙΙ. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αύξησης της απασχόλησης των κατοίκων και

ΙΙΙ. Την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής με την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Ενδεικτικά, κάποια από τα πιο σημαντικά έργα (με γνώμονα τις παραπάνω κατευθύνσεις) που θα περιληφθούν στο τοπικό πρόγραμμα είναι:

•Η δημιουργία αίθουσας αναμονής επιβατών εξωτερικού, στη θέση της παλιάς ιχθυόσκαλας.

•Η δημιουργία πάρκου άθλησης και ψυχαγωγίας (στα πρότυπα αυτού της Φάρκαινας) στην ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου.

•Αποκατάσταση πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων.   

•Παρεμβάσεις αναβάθμισης των κολυμβητικών παραλιών του νησιού, αλλά και τουριστικών παραλιακών μετώπων

•Παρεμβάσεις πρόληψης πυρκαγιών με συστήματα πυρανίχνευσης

•Προμήθεια σύγχρονων αυτοκινούμενων οχημάτων καθαριότητας, κατάλληλων για τα χωριά της Χίου.

 

          Τα παραπάνω έργα επιλέχθηκαν μέσα από μια σειρά προτάσεων που κατατέθηκαν στις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα, με γνώμονα κυρίως την κάλυψη, όσο το δυνατόν περισσότερο, των αναγκών των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης, με γνώμονα τους παραπάνω 3 στρατηγικούς στόχους και με δεδομένο των περιορισμένων πόρων.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και δεν θα ικανοποιηθούν από το τοπικό πρόγραμμα, γίνεται προσπάθεια άμεσης ένταξής του σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναβάθμιση του υδροθεραπευτηρίου της περιοχής των Αγιασμάτων, του οποίου η ένταξη έχει ήδη δρομολογηθεί σε άλλο πρόγραμμα. 

 

Ο Πρόεδρος

 

Ιάκωβος Αμύγδαλος

 
Ανάρτηση κατάστασης πληρωμής δικαιούχων της δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 2.1.4 του ΠΑΑ 2007-2013 για το έτος 2013 Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 11:46

Aπό την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας γίνεται γνωστό ότι στον πίνακα Ανακοινώσεων της Υπηρεσίας μας (28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη) έχει αναρτηθεί η κατάσταση πληρωμής δικαιούχων της δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων » για το έτος 2013.

 Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής έως και τις 13-09-2016. Πληροφορίες: Σοφία Θεοδωρίδου Γεωπόνος της Δ/νσης, τηλ. 2351351256.

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
 
Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη Για την Ημέρα Μνήμης για τους Απολεσθέντες Ναυτικούς Ε.Ν. Πολεμικής Περιόδου 1939-1945 Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Σεπτέμβριος 2016 11:09

Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στην Ημέρα Μνήμης για τους Απολεσθέντες Ναυτικούς Εμπορικού Ναυτικού της Πολεμικής Περιόδου 1939-45.  Η ετήσια διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου δεν ανταποκρίνεται μονάχα σε μια αίσθηση Χρέους και Καθήκοντος, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της ιστορικής μνήμης για όλους μας. Συνδιοργανώνουμε μάλιστα αυτή την εκδήλωση με την Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής, το Ναυτικό Μουσείο Χίου και το σύνολο των Ναυτικών σωματείων του νησιού μας αναγνωρίζοντας στην πράξη την βαρύτητα και την εμβέλεια της Ημέρας αυτής.

Από τις 9 Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς, με επιστολή μου στον κ. Υπουργό Ναυτιλίας πρότεινα  να καθιερωθεί η 1η Σεπτεμβρίου ως Πανελλήνια Ημέρα Μνήμης της θυσίας των Ελλήνων Ναυτικών. Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση στο εύλογο αίτημά μας. Θα συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια σε συνεργασία με ολόκληρη τη ναυτική οικογένεια, επειδή θεωρούμε ότι η θυσία αυτή πρέπει να μην ξεχαστεί και να τιμάται σε ολόκληρη την πατρίδα μας όπως της αξίζει.

Σε μια σκοτεινή περίοδο, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό, είχε τη δική του ουσιαστική συμβολή στην πολεμική προσπάθεια των Συμμάχων για τη συντριβή του Ναζισμού και του Φασισμού.  Ο εμπορικός στόλος ήταν ο αιμοδότης της πολεμικής προσπάθειας, μεταφέροντας τα απαραίτητα, εξοπλισμό, πολεμοφόδια, καύσιμα για τη συνέχισή της. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπήκε στο στόχαστρο του εχθρού.

Την ίδια εποχή που ο ελληνικός λαός ζούσε την εποποιία του Αλβανικού Μετώπου, το δράμα της Κατοχής και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, οι Έλληνες ναυτικοί πιστοί στο καθήκον, έδιναν τον δικό τους αγώνα, στους αφιλόξενους ωκεανούς ολόκληρου του πλανήτη. Αντιμέτωποι, όχι μόνο με τα στοιχεία της φύσης,  με δυσκολίες και στερήσεις, αλλά και με τη λυσσασμένη προσπάθεια του εχθρού να ανακόψει τον εφοδιασμό των Συμμάχων, βυθίζοντας τα ελληνικά πλοία.

«Αγέλες Λύκων» αποκαλούσαν οι Σύμμαχοι τα υποβρύχια του Άξονα  και τα Ελληνικά πλοία ήταν διαρκώς στο στόχαστρό τους. Ειδικά στη λεγόμενη Μάχη του Ατλαντικού, καθοριστικού χαρακτήρα για την ευρύτερη πολεμική προσπάθεια, η ελληνική ναυτοσύνη έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού.

Κατά την διάρκεια του πολέμου ο αριθμός των ελληνικών απωλειών ανήλθε στα 486 πλοία, συνολικού τονάζ 1.400.000 περίπου ΚΟΧ, τα οποία αντιπροσώπευαν το 72 τοις εκατό του συνολικού δυναμικού της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Τα μισά περίπου από τα πλοία αυτά απωλέσθηκαν κατά τα δύο πρώτα έτη του πολέμου. Οι απώλειες του ελληνικού εμπορικού στόλου ήταν αναλογικά οι υψηλότερες από κάθε άλλο εμπόλεμο έθνος, συγκριτικά υψηλότερες ακόμη και από τις απώλειες του βρετανικού εμπορικού ναυτικού.

Από τους 19.000 ναυτεργάτες των ελληνικών πληρωμάτων, οι οποίοι εργάζονταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, 4.000 περίπου έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του πολέμου, κυρίως λόγω των βυθίσεων από τορπιλισμούς. Από αυτούς που κατάφεραν να επιζήσουν 2.500 επέστρεψαν ως ανάπηροι, ενώ άλλοι 200 επέστρεψαν με βαριές και ανεπανόρθωτες ψυχικές βλάβες, λόγω των βάναυσων εμπειριών που έζησαν ως ναυαγοί ή ως αιχμάλωτοι.

 

Σ’ αυτό το προσκλητήριο, η ναυτομάνα Χίος δεν θα μπορούσε να λείψει. Εκατοντάδες συμπατριώτες μας, αξιωματικοί και πληρώματα στα εμπορικά πλοία, έδωσαν με αυταπάρνηση τον δικό τους σκληρό αγώνα. Και πλήρωσαν βαρύ το φόρο του αίματος. Είναι δεκάδες οι χιώτικες οικογένειες που έδωσαν τα παιδιά τους στον αγώνα για την Ελευθερία, που έχασαν τους αγαπημένους τους, θύματα πολέμου, στα αφρισμένα κύματα.

Απέναντι σ’ αυτή τη Θυσία, εμείς στεκόμαστε σήμερα με ταπεινότητα και σεβασμό. Αποτίουμε τον απαιτούμενο Φόρο Τιμής, στους απολεσθέντες συμπατριώτες μας ναυτικούς, σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι στο μεγαλείο του Αγώνα τους.

Ας είναι Αιωνία η Μνήμη Τους.   

Σας ευχαριστώ 

 
«Λάθρα;» Συμπεριφορές & Ανθρώπινα Δικαιώματα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Σεπτέμβριος 2016 10:23

«Κάθε χρήση της γλώσσας στο δημόσιο λόγο συνιστά ιδεολογική επιλογή με προφανείς σκοπιμότητες. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να το κρύψουν πίσω από δήθεν “αθώες” γλωσσικές αναλύσεις. Για εμάς το “λαθρομετανάστης” δεν είναι ζήτημα politicallycorrect τοποθέτησης. Η χρήση του όρου υποδηλώνει ότι, “αφού αυτοί είναι παράνομοι, δικαιούμαστε να τους μεταχειριζόμαστε όπως «γουστάρουμε» εμείς – να τους εγκλείουμε σε στρατόπεδα, να τους απελαύνουμε, να τους φερόμαστε όπως στα ζώα.”

Δεν δεχόμαστε πως η ανθρώπινη μετανάστευση (πολλώ μάλλον, όταν σχετίζεται με αναγκαστική προσφυγοποίηση λόγω επιβίωσης) είναι φαινόμενο που πρέπει να εμπίπτει σε νόμους που την εμποδίζουν και την καταστέλλουν, μόνο και μόνο επειδή έτσι αποφάσισε η “πολιτισμένη Ευρώπη”. Γι” αυτό και προκαλεί θυμηδία η δήθεν καλοπροαίρετη προσπάθειά να συσχετιστεί το “λαθρομετανάστης” με το “λαθρέμπορος” ή το “λαθροθήρας”, δραστηριότητες που όντως πρέπει να παρεμποδίζονται από κάθε ευνομούμενο κράτος. Ιδιαίτερα σήμερα που η χρήση του συγκεκριμένου όρου δηλώνει και σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό.

Η ρητορική του μίσους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τυφλή βία.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι το κύμα των προσφύγων που κατακλύζει σήμερα Ελλάδα και Ευρώπη προέρχεται από χώρες με πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, καθεστώτα με απηνείς πολιτικές διώξεις (Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.), όλοι τους αρκούντως σοβαροί λόγοι για να τεθεί θέμα ζωής και θανάτου. Όχι μόνο οι Σύριοι, επειδή έτσι εξυπηρετεί τις πολιτικές αποτροπής.

Το κύμα αλληλεγγύης που πέρασε και από την Χίο μετά το περσυνό καλοκαίρι ανέδειξε τα ψυχικά αποθέματα μιας κοινωνίας που ενώ δοκιμάζεται χρόνια τώρα από την οικονομική κρίση, διαθέτει αντιστάσεις και αλληλεγγύη. Η αντιμετώπιση στη συνέχεια των προσφύγων ως μιάσματα και της πράξης της αλληλεγγύης ως πρόβλημα ταυτίζεται με την στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο ζήτημα. Ήταν αναγκαία η μεταβολή του πρόσφυγα σε εχθρό και του αλληλέγγυου σε ύποπτο για να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία επιστροφών μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας μετά από το κλείσιμο των συνόρων προς την βόρεια Ευρώπη.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει περισσότεροι από τρεις χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο νησί και μάλιστα στην καρδιά της πόλης, που εξαθλιώνονται κατ΄ επιλογήν των πολιτικών μέρα με την μέρα και μετατρέπονται σε σκιά του εαυτού τους. «Καλύτερα να πεθάνω στην Συρία και να λέω στα παιδιά μου πώς μας φέρθηκε η Ευρώπη» το ακούς όλο και πιο συχνά κι αν δεν προσβληθείς, θα καταλάβεις ότι μπήκε το λιθαράκι για το μίσος στην ψυχή τους.

Ουδείς αμφισβητεί την κόπωση της τοπικής κοινωνίας από τη διαιώνιση της κατάστασης και την πολλαπλότητα των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την μέχρι σήμερα διαχείριση του ζητήματος στο σύνολο του. Η μικροπαραβατικότητα των προσφύγων δείχνει να αυξάνεται μαζί με την αντίστοιχη των ντόπιων που αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Νοικοκυρές διώχνουν παιδιά και μανάδες από την παραλία «τους», γιατί θα κολλήσουν αρρώστιες ή γιατί την βρωμίζουν, άγνωστοι επιτίθενται με σπρέι πιπεριού έξω από τους καταυλισμούς στους πρόσφυγες, νταήδες επιτίθενται τη νύχτα στην κουζίνα Ισπανών εθελοντών που ταΐζει 1300 άτομα την ημέρα, άτομα με δημόσια εξουσία ασκούν προβοκατόρικη κριτική σε όποιον θεωρούν ως αιτία των δεινών. Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι σημαντικό μέρος της κοινωνίας έχει σταθεί απέναντι στο ζήτημα.

Όμως, υπάρχει νοήμων άνθρωπος που δε θα αντιληφθεί ότι, αν συμπεριφερθείς στον άλλον σα να είναι ζώο και τον… φυλακίσεις επ” αόριστον με μόνη κατηγορία την ιδιότητά του ως πρόσφυγα, αυξάνεις και τα κρούσματα παραβατικότητας στα οποία θα υποπέσει προσπαθώντας να επιβιώσει; Τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους, άραγε;

Όσοι εντάξαμε τη φωνή μας στα κινήματα της αλληλεγγύης προς τους ντόπιους και τους ξένους , θεωρήσαμε ότι πολύ απλά είναι και αυτοί… άνθρωποι όπως όλοι μας, προσδιορισμός που οι ηγεσίες Ελλάδας κι Ευρώπης επιμένουν να τους τον αρνούνται, αφαιρώντας τους και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα.

Το στοίχημα για όλους μας είναι ακριβώς αυτό, να παραμείνουμε βαθύτατα ανθρώπινοι και σκεπτόμενοι όσο οι συνθήκες δυσκολεύουν, αξιώνοντας αξιοπρεπείς λύσεις που τιμούν πρώτα από όλα εμάς ως πολίτες αυτού του τόπου».

 
Έργα Εσωτερικής Οδοποιίας στη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 11:22

 

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τα έργα για την εσωτερική οδοποιία στη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων από τον Δήμο Χίου, συνολικού προϋπολογισμού 45.000 ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα βελτίωσης και αποκατάστασης σε δημοτικούς δρόμους του εσωτερικού οδικού δικτύου, προκειμένου να είναι ασφαλείς και να επεκταθεί το μήκος του τελικού εσωτερικού δικτύου.

 

Το έργο θα λάβει χώρα στη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων, και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Ολύμπων, Μεστών, Ελάτας, Βέσσας, Πατρικών, Καλαμωτής, Πυργίου και Λιθίου.

 

Ο Δήμος Χίου, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μετά από συνεχείς διαγωνισμούς για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής έκπτωσης από τους εργολάβους, κατάφερε να πετύχει έκπτωση 42% στο σύνολο του έργου, με όλες τις προτάσεις να ξεπερνούν το 35%, όταν στους παλαιότερους διαγωνισμούς τα αντίστοιχα ποσά των εκπτώσεων δεν ξεπερνούσαν το 7%.


Έτσι, τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν θα αξιοποιηθούν σε άλλες εξίσου απαραίτητες ενέργειες και τομείς με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού μας.    

 
ΕΚ Χίου – ΓΣΕΕ: «Άμα έχεις τέτοιους φίλους…» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 11:18

Κανείς εργάτης, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος να μην τσιμπήσει στα καλέσματα υποταγής του Γραμματέα της ΓΣΕΕ (που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή ιδιωτική του επίσκεψη) και της ηγεσίας του ΕΚ Χίου.

Καμιά αποδοχή των αντεργατικών νόμων που κατάργησαν Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, κατακρεούργησαν μισθούς και μεροκάματα.

Το παιχνίδι είναι στημένο εις βάρος των εργαζόμενων.

Η συνολική αλλά και πρόσφατη πείρα, δείχνει πως όλοι οι νόμοι αλλά και τα πρόσφατα μνημόνια που τσακίζουν τις ζωές χιλιάδων εργατικών-λαικών οικογενειών είναι οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτά θα τρέξει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με το στημένο παιχνίδι των κοινωνικών διαλόγων στο οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι απλά κάνει πλάτη, αλλά βάζει και την υπογραφή της φαρδιά-πλατιά.

Τι μας είπαν στη συνέντευξή τους στη Χίο;

Αφού θυμήθηκαν τάχα τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, από τους οποίους μονίμως απουσιάζουν, κάλεσαν σε στήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το ΔΝΤ! («ελπίζουμε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί  σωστά τα συμφέροντα μας στις επαφές με την τρόικα. Δεν αισιοδοξούμε αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων ευκαιριών» - Νίκος Κιουτσούκης ΓΓ της ΓΣΕΕ).

Καθησύχασε επί της ουσίας ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους λέγοντας «όταν έρθει η ώρα του ταμείου, η Κυβέρνηση και όχι μόνο θα δουν ότι από τους εργαζόμενους πια δεν έχουν να πάρουν τίποτα.»

Τέλος, ο κ. Λίνας πρότεινε για την αντιμετώπιση της ανεργίας τη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης από την ΓΣΕΕ για την ένταξη των ανέργων σε αντίστοιχα προγράμματα. Φτάνει πια η κοροϊδία! Τα προγράμματα διαιώνισης και ανακύκλωση της ανεργίας δεν εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δεν είναι ούτε ασπιρίνη στη σημερινή κατάσταση. Το σύστημα γεννά και αναπαράγει την ανεργία, καταστρέφει την εργατική δύναμη, ακόμα περισσότερο σε συνθήκες κρίσης για να ανακάμψουν τα κέρδη.

Επανέλαβαν επί της ουσίας ό, τι και η κυβέρνηση, αλλά και η ΓΣΕΕ, προσπαθώντας να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση παλεύει για τα δικαιώματά τους απέναντι στους "κακούς δανειστές", από τη μια και από την άλλη ότι είναι «εντολοδόχος» τους. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να την αθωώσουν και να δώσουν άλλοθι στην πολιτική της.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι εταίροι της κυβέρνησης δηλαδή, δεν έδιναν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την ψήφιση των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων; Γιατί κρύβουν ότι όλοι τους τσακώνονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που περνάνε μέσα από το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων; Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τη μία ή την άλλη πλευρά, πρέπει να οργανώσουν αυτοτελώς τον αγώνα τους για τη σύγκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Διαπραγμάτευση πράγματι έκανε η κυβέρνηση αλλά για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Αλήθεια, ποιος νόμος, ποιο μέτρο απ’όσα πήρε δεν συμφέρει το ελληνικό κεφάλαιο και πήρε «με το ζόρι» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ στις απεργίες, η φορολογία, οι κατασχέσεις των τραπεζών, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που φέρνουν, οι φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και βιομήχανους, τα 586 ευρώ μικτά κατώτερος μισθός και τόσα άλλα;

Κουβέντα δεν έβγαλαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, του ΕΚ και του Σωματείου Οικοδόμων για το ποιος ευθύνεται, για την καπιταλιστική κρίση, για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ. Όλοι τους κόπτονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη και καλούν και τους εργαζόμενους να ταχθούν σε αυτό το στόχο δηλαδή στη σφαγή τους.

Τέτοιους εκπροσώπους των εργαζομένων  "έχουν την τιμή να φιλοξενούν" όπως επανειλημμένα τόνιζαν οι του ΕΚ στησυνέντευξη.

Θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ μόλις πριν ένα μήνα έσπευσε να στηρίξει τις αξιώσεις του ΣΕΒ(!), για τις οποίες όχι απλά δεν έβγαλε κουβέντα αλλά στα πλαίσια της «εθνικής» γραμμής έτρεξε να συμφωνήσει με τους Βιομήχανους, αρκεί να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να γίνει αρωγός ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.  

Αυτή είναι η ηγεσία του ΕΚ και οι φιέστες που στήνουν με τα πρωτοπαλίκαρα της ΓΣΕΕ ζητώντας τους και βοήθεια!

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχάσουν πως οι ηγεσίες αυτές χρόνια τώρα στη Χίο λάμπουν δια της απουσίας τους και δια της απεργοσπασίας τους από τους ταξικούς αγώνες. Από την οργάνωση των απεργιών, την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και όσων την υπηρετούν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εργατοπατέρες, στον εργοδοτικά και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του ΕΚ και να κάνουν το βήμα αλλάζοντας τους συσχετισμούς, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε πορεία σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Χίος 31/8/2016
.

 

 
ΕΚ Χίου – ΓΣΕΕ: «Άμα έχεις τέτοιους φίλους…» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 11:18

Κανείς εργάτης, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος να μην τσιμπήσει στα καλέσματα υποταγής του Γραμματέα της ΓΣΕΕ (που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή ιδιωτική του επίσκεψη) και της ηγεσίας του ΕΚ Χίου.

Καμιά αποδοχή των αντεργατικών νόμων που κατάργησαν Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, κατακρεούργησαν μισθούς και μεροκάματα.

Το παιχνίδι είναι στημένο εις βάρος των εργαζόμενων.

Η συνολική αλλά και πρόσφατη πείρα, δείχνει πως όλοι οι νόμοι αλλά και τα πρόσφατα μνημόνια που τσακίζουν τις ζωές χιλιάδων εργατικών-λαικών οικογενειών είναι οι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτά θα τρέξει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με το στημένο παιχνίδι των κοινωνικών διαλόγων στο οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι απλά κάνει πλάτη, αλλά βάζει και την υπογραφή της φαρδιά-πλατιά.

Τι μας είπαν στη συνέντευξή τους στη Χίο;

Αφού θυμήθηκαν τάχα τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, από τους οποίους μονίμως απουσιάζουν, κάλεσαν σε στήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το ΔΝΤ! («ελπίζουμε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί  σωστά τα συμφέροντα μας στις επαφές με την τρόικα. Δεν αισιοδοξούμε αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων ευκαιριών» - Νίκος Κιουτσούκης ΓΓ της ΓΣΕΕ).

Καθησύχασε επί της ουσίας ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους λέγοντας «όταν έρθει η ώρα του ταμείου, η Κυβέρνηση και όχι μόνο θα δουν ότι από τους εργαζόμενους πια δεν έχουν να πάρουν τίποτα.»

Τέλος, ο κ. Λίνας πρότεινε για την αντιμετώπιση της ανεργίας τη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης από την ΓΣΕΕ για την ένταξη των ανέργων σε αντίστοιχα προγράμματα. Φτάνει πια η κοροϊδία! Τα προγράμματα διαιώνισης και ανακύκλωση της ανεργίας δεν εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δεν είναι ούτε ασπιρίνη στη σημερινή κατάσταση. Το σύστημα γεννά και αναπαράγει την ανεργία, καταστρέφει την εργατική δύναμη, ακόμα περισσότερο σε συνθήκες κρίσης για να ανακάμψουν τα κέρδη.

Επανέλαβαν επί της ουσίας ό, τι και η κυβέρνηση, αλλά και η ΓΣΕΕ, προσπαθώντας να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση παλεύει για τα δικαιώματά τους απέναντι στους "κακούς δανειστές", από τη μια και από την άλλη ότι είναι «εντολοδόχος» τους. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να την αθωώσουν και να δώσουν άλλοθι στην πολιτική της.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι εταίροι της κυβέρνησης δηλαδή, δεν έδιναν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την ψήφιση των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων; Γιατί κρύβουν ότι όλοι τους τσακώνονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που περνάνε μέσα από το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων; Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τη μία ή την άλλη πλευρά, πρέπει να οργανώσουν αυτοτελώς τον αγώνα τους για τη σύγκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Διαπραγμάτευση πράγματι έκανε η κυβέρνηση αλλά για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Αλήθεια, ποιος νόμος, ποιο μέτρο απ’όσα πήρε δεν συμφέρει το ελληνικό κεφάλαιο και πήρε «με το ζόρι» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ στις απεργίες, η φορολογία, οι κατασχέσεις των τραπεζών, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που φέρνουν, οι φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και βιομήχανους, τα 586 ευρώ μικτά κατώτερος μισθός και τόσα άλλα;

Κουβέντα δεν έβγαλαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, του ΕΚ και του Σωματείου Οικοδόμων για το ποιος ευθύνεται, για την καπιταλιστική κρίση, για την ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ. Όλοι τους κόπτονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη και καλούν και τους εργαζόμενους να ταχθούν σε αυτό το στόχο δηλαδή στη σφαγή τους.

Τέτοιους εκπροσώπους των εργαζομένων  "έχουν την τιμή να φιλοξενούν" όπως επανειλημμένα τόνιζαν οι του ΕΚ στησυνέντευξη.

Θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ μόλις πριν ένα μήνα έσπευσε να στηρίξει τις αξιώσεις του ΣΕΒ(!), για τις οποίες όχι απλά δεν έβγαλε κουβέντα αλλά στα πλαίσια της «εθνικής» γραμμής έτρεξε να συμφωνήσει με τους Βιομήχανους, αρκεί να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να γίνει αρωγός ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.  

Αυτή είναι η ηγεσία του ΕΚ και οι φιέστες που στήνουν με τα πρωτοπαλίκαρα της ΓΣΕΕ ζητώντας τους και βοήθεια!

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχάσουν πως οι ηγεσίες αυτές χρόνια τώρα στη Χίο λάμπουν δια της απουσίας τους και δια της απεργοσπασίας τους από τους ταξικούς αγώνες. Από την οργάνωση των απεργιών, την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και όσων την υπηρετούν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εργατοπατέρες, στον εργοδοτικά και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του ΕΚ και να κάνουν το βήμα αλλάζοντας τους συσχετισμούς, στηρίζοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε πορεία σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Χίος 31/8/2016
.

 

 
Ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά μέτρα επικαλούμενος τα χειρότερα που έρχονται για τον τουρισμό στο νησί μας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 11:16

Την παρέμβαση της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, επιζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, προκειμένου να υπάρξει αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στον τουρισμό από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει φτάσει στο ναδίρ, με την ακύρωση δύο ακόμη πτήσεων τσάρτερ την εβδομάδα (από Όσλο και Άμστερνταμ)  από του χρόνου. Μεταξύ άλλων ζητά χείρα βοηθείας για την επέκταση του αεροδρομίου και μέτρα προβολής του νησιού.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το νησί της Χίου έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό λόγω του προσφυγικού, το οποίο έχει κληθεί να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή, σηκώνοντας βάρος δυσανάλογο του μεγέθους

και των δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Τις τελευταίες μέρες ο τουρισμός του νησιού δέχθηκε το καθοριστικό πλήγμα, αφού οι δύο τελευταίες εταιρείες που πραγματοποιούσαν πτήσεις charter προς τη Χίο, η  Transavia, η οποία πραγματοποιούσε μία πτήση την εβδομάδα από Άμστερνταμ και η Scandinavian Airlines (SAS), η οποία πραγματοποιούσε επίσης μία πτήση την εβδομάδα από το Όσλο, έχουν ειδοποιήσει τους συνεργάτες τους ότι πρόκειται να σταματήσουν την προσέγγιση στη Χίο από την ερχόμενη  τουριστική περίοδο. Η μεν Transavia προσέγγιζε τη Χίο συνδυαστικά με τη Μύκονο (double touch), η δε SAS συνδυαστικά με τη Λέσβο.

Όπως είναι φυσικό, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό λόγω αυτής της αρνητικής εξέλιξης. Πρακτικά η Χίος την επόμενη περίοδο δεν θα έχει πλέον καμία πτήση charter από την Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές επιχειρήσεις και συνολικά για την τοπική οικονομία, με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν στους υπόλοιπους κλάδους.

Οι εταιρείες έλαβαν αυτή την επιχειρηματική απόφαση λόγω της πτώσης στη ζήτηση, που έφθασε κατά μέσο όρο -71%, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που έλαβε το νησί με το προσφυγικό.

Με επιτακτική την ανάγκη να συγκρατήσουμε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό σε αυτό το ακριτικό νησί, είναι απαραίτητο να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη Χίο, σε μια προσπάθεια αναστροφής της κατάστασης. Τα ζητήματα που προέχουν για να δοθεί η απαιτούμενη  ώθηση για την επανεκκίνηση είναι τα εξής:

1. Να προχωρήσει και με δική σας παρέμβαση το έργο της κατασκευής του clearway για την επιμήκυνση του αεροδιαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, ο οποίος είναι προβληματικός λόγω μήκους για αρκετούς τύπους αεροσκαφών. Εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι γνωστά δεν έχει γίνει καμία επένδυση σε αυτή τη βασική για τον τουρισμό δημόσια υποδομή, με αποτέλεσμα η εικόνα των κτηρίων και η λειτουργικότητα του αεροδρομίου να μην καλύπτουν τις ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.

2. Να γίνει προσπάθεια προώθησης της Χίου σε συνεργασία με tour operators, με ιδιαίτερη στόχευση σε όσους ασχολούνται με εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες. Για τη Χίο έχει ιδιαίτερη σημασία να δοθεί έμφαση και υποστήριξη στην επαφή με κανάλια διανομής του τουριστικού της προϊόντος, πέρα από τη δημοσιογραφική προβολή. Αξιοποιώντας τις επαφές του ΕΟΤ, σε συνεργασία με τα γραφεία εξωτερικού, μπορούν  να οργανωθούν παρουσιάσεις του τουριστικού προϊόντος του νησιού με έμφαση στις δραστηριότητες, στις αγορές ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση Τουρισμού της Π.Β.Α. (π.χ. Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία κ.λπ.), καθώς επίσης να οργανωθούν fam trips για tour operators που θα ενδιαφέρονταν να αναπτύξουν συνεργασίες.

3. Να υποστηριχθεί η παραγωγή ολιγόλεπτου διαφημιστικού video για τη Χίο, κατά το πρότυπο αυτών που έγιναν για τη Λέσβο.

Κυρία υπουργέ,

Γνωρίζοντας ότι με το ειδικό βάρος και τη θέση που κατέχετε μπορείτε να επηρεάσετε καθοριστικά τις εξελίξεις, παρακαλούμε να συμβάλετε από την πλευρά σας στην προσπάθεια να σωθεί ο τουριστικός κλάδος στο νησί, ο οποίος αυτή τη στιγμή απειλείται με καταστροφή.

Με εκτίμηση

Σταμάτης Κάρμαντζης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου»

 
Ένταξη του τελευταίου τμήματος της παράκαμψης της πόλης της Χίου στο Ε. Π. της Περιφέρειας Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 11:05

Την ένταξη του έργου «Δρόμος για την παράκαμψη της πόλης Χίου- Τμήμα Δ’» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπέγραψε η Περιφερειάρχης κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,9 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες δηλαδή μέχρι τις 31-12-2018.

 

Με την εκτέλεση του έργου θα κατασκευαστεί το Δ’ Τμήμα του δρόμου για την παράκαμψη της πόλης της Χίου, από την περιοχή Λατόμι έως την οδό Χίου- Καρδάμυλων. Το εν λόγω τμήμα θα συνδεθεί με τα Α, Β, και Γ τμήματα του δρόμου.

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του έργου, δήλωσε: «Προτεραιότητα μας ως περιφερειακή αρχή είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Με την ένταξη και του τελευταίου αυτού τμήματος του δρόμου, δημιουργούμε έναν ενιαίο οδικό άξονα παράκαμψης της Χίου, με όλα τα συνεπακόλουθα  οφέλη για τους κατοίκους της πόλης».

 

 

 

 

 
Ενίσχυση της Χίου από το Υπουργείο Εσωτερικών Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 11:04

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, και τον ενημέρωσε για την έγκριση άμεσης επιχορήγησης 70.000 ευρώ προς τον Δήμο για άμεσα μέτρα προστασίας από φυσικές καταστροφές, υποσχόμενος, παράλληλα, συμπληρωματική ενίσχυση.

 

Στη συνάντηση εργασίας που θα είχαν με τον κο Υφυπουργό ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει και βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στη Σιδηρούντα. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση, ο κος Υφυπουργός θεώρησε ότι η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω μιας Προγραμματικής Σύμβασης με στόχο την εκπόνηση ενός Γενικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμα των συνεπειών της πυρκαγιάς είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε και οι λιγοστοί πόροι να κατευθυνθούν στα σημεία και τις περιοχές που θα έχουν πραγματική προτεραιότητα.

 

 
Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 11:01

Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς της 26ης Αυγούστου στη Σιδηρούντα και τη Βορειοδυτική Χίο θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όσους και όσες βοήθησαν με κάθε τρόπο.

Ευχαριστώ τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, των εναέριων μέσων, της 96 ΑΔΤΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Νοσοκομείου Χίου, τους εργαζόμενους σε Δήμο Χίου και Περιφέρεια, τους εργαζόμενους των ιδιωτικών συνεργείων, τις εθελοντικές ομάδες και τους κατοίκους των χωριών μας. Ας είμαστε όλοι μαζί στην μεγάλη προσπάθεια της αποκατάστασης.

Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν αποφεύχθησαν σοβαροί τραυματισμοί. Στις συμπολίτισσες που δίνουν τη δική τους μάχη σε νοσοκομείο των Αθηνών εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Γρήγορη Ανάρρωση.

 

Σταμάτης Κάρμαντζης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

 
H κυβερνητική απάτη περί «πλεονάζοντος» και «υπεράριθμου» εκπαιδευτικού προσωπικού, να συναντήσει καθολική αντίσταση. Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2016 10:47

ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 Το Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καταγγέλλει την απαράδεκτη στρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ώστε να διαμορφώσει την εικόνα ότι φέτος στα σχολεία όχι μόνο δεν θα λείπουν  μόνιμοι εκπαιδευτικοί αλλά θα περισσεύουν κιόλας!!!

 Με εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα ΠΥΣΠΕ (και ΠΥΣΔΕ μέχρι τις 30/8 να ορίσουν τις «υπεραριθμίες» και το «πλεονάζον» προσωπικό!!

    Γενικά, θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με περισσότερα από  25.000 κενά και έκλεισε  με 22.200 προσλήψεις «προσωρινών» αναπληρωτών και 3.000 κενά που δεν καλύφθηκαν ποτέ. Στο νησί μας τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους – νηπιαγωγούς, ειδική αγωγή και ειδικότητες έφτασαν τους διακόσιους. Το σύνολο των σχολείων είχε σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό (θυμίζουμε ότι στην Α Δημοτικού στην Καλλιμασιά πήγε τον Οκτώβρη!). στα νηπιαγωγεία έγιναν μετακινήσεις εκπαιδευτικών για εβδομάδες, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς όπως το 7&ο ΔΣ. Τα σχολεία Ψαρών και Οινουσσών είναι σε πλήρη έλλειψη εκπαιδευτικών. Στα τμήματα Ένταξης το 70%είναι ακάλυπτα, στις ειδικότητες υπάρχουν δραματικές ελλείψεις.

 

Τα σχολεία και νηπιαγωγεία υπολειτουργούσαν για αρκετές εβδομάδες, της Καλλιμασιάς και των Νενήτων έχουν υποβαθμιστεί σε πενταθέσια, το Ειδικό Σχολείο έχει πάνω από 60% ελλείψεις εκ/κου προσωπικού και πλήρη έλλειψη ειδ. Επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

 

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα, από τη μέχρι τώρα εμπειρία, θεωρώντας ως «δεδομένες» μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις, στο πνεύμα των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των μνημονιακών δεσμεύσεων και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής, δεν χάνουν ευκαιρία να «διαπιστώνουν» «πλεονάσματα» μονίμων εκπαιδευτικών.

Προκύπτει όμως το εύλογο ερώτημα: Πώς  είναι δυνατόν όταν έχουν παγώσει εδώ και χρόνια  οι διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, όταν υπάρχουν χιλιάδες κενά όπως αυτά που αναφέρονται στο νησί μας, το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση να «εφευρίσκει» «περισσεύματα»;

     Η συγκυβέρνηση, με τις πλάτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων που  συμφωνούν στην ίδια στρατηγική, προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, επιστρατεύοντας το ψέμα και την απάτη, υλοποιώντας τις αντιδραστικές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και θεσπίζοντας νέα αδίστακτα μέτρα στην εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της. Η άρση της οργανικότητας, η υπεραριθμία, η «κινητικότητα» και η επιβολή των ελαστικών  εργασιακών σχέσεων έρχεται έτσι, σαν ώριμο φρούτο.

     Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας με  αρωγούς τις αποφάσεις των Δ/νσεων αλλά και την μέχρι τώρα  εκκωφαντική σιωπή των συνδικαλιστικών ηγεσιών της  ΔΟΕ προσπαθεί να φέρει τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων γεγονότων, ώστε μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη να έχει «ρυθμίσει» την  υλοποίηση των  Υ.Α. για το «Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο», και το « Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο » με στόχο να εμφανίσει όσο το δυνατόν λιγότερα  κενά έτσι ώστε να μειώσει  τις προσλήψεις αναπληρωτών, να δημιουργήσει τεχνητά «πλεονάσματα» εκπαιδευτικών οι οποίοι, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, θα κληθούν να μετακινηθούν υποχρεωτικά.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στη Χίο οι πραγματικές ανάγκες σε κενά που το Σωματείο έχει καταγράψει (βλ. ενημερωτικό 360 – ΑΠ 1018 στις 12/9/2015) με θέμα: Ανοικτή επιστολή προς την Πρωθυπουργό και κάλεσμα αγώνα για άμεσους διορισμούς Εκπαιδευτικών στα σχολεία και Νηπιαγωγεία σε Οινούσσες Ψαρά και Χίο), δείχνουν καθαρά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, που δεν αφήνουν περιθώρια να μιλά κανείς για πλεονάζον προσωπικό και υπεραριθμίες εκτός κι αν είναι ταγμένος στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων πάση θυσία.

   Χρειάζεται άμεση αγωνιστική απάντηση αφού όπως και να’ χει, προβλέπεται ότι η διαδικασία τοποθετήσεων μπορεί  να γίνει μέχρι τις 30 Αυγούστου μόνο  με απόφαση των Διευθυντών Εκπαίδευσης, ακόμη και αν κάποιο ΠΥΣΠΕ δεν συνεδριάσει μέχρι τότε.

   Καλούμε τους συναδέλφους, τους Συλλόγους Διδασκόντων, την Ένωση Γονέων, όλα τα σωματεία και τους φορείς, το λαό του νησιού μας σε ετοιμότητα.

 

Να μην συναινέσει κανείς αιρετός του κλάδου στη σφαγή.

 Να δοθεί μάχη στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, τμήμα το τμήμα, σχολείο  το σχολείο  να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις.

 

Το ΔΣ θα ενημερώσει άμεσα τους διευθυντές και προϊσταμένους σε Σχολεία και Νηπιαγωγεία για έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών, θα ενημερώσει την Ένωση Γονέων, θα δώσει Συνέντευξη Τύπου. Άμεσα, προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΠΕ, αύριο 30/8, στις 9πμ.

 

Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει!!!

Να μην περάσει η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων και οι εργασιακές ανατροπές!!

Για την ανατροπή συνολικά αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

 

Θέμα 2ο: Με νέα τροπολογία το Υπουργείο Παιδείας - προχωρά στην παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης!

 

Οι ανάγκες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν χωράνε στις «αντοχές της οικονομίας». Ο λόγος είναι ότι αυτή η οικονομία υπηρετεί τα επιχειρηματικά κέρδη.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, νομοθετεί με βάση τις αποφάσεις του 3ου Μνημονίου, αφού με το προηγούμενο νομοθετικό της έργο μετέτρεψε τον ειδικό παιδαγωγό σε «γυρολόγο»   καταργώντας ουσιαστικά τα Τμήματα Ένταξης. Σήμερα, έρχεται να δώσει ένα νέο χτύπημα στον πολύπαθο χώρο της Ειδικής Αγωγής.   

 

Με την τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» το Υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζειτην ουσία καταργεί) τα ειδικά παιδαγωγικά προσόντα που απαιτούνται στην Ειδική Αγωγή, προωθώντας το τσουβάλιασμα των συναδέλφων ανεξαρτήτως επιστημονικής κατάρτισης αφού, όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση, «εάν συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά (πτυχίο - μεταπτυχιακές σπουδές ή μετεκπαίδευση στην ειδική Αγωγή ). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης»!!!

 

Σύμφωνα με τον Υπουργό δηλαδή, αρκούν κάποιες ώρες σεμιναρίων για να γίνουν κάποιοι εκπαιδευτικοί ικανοί να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο και δύσκολο έργο του ειδικού παιδαγωγού.

 

Αντί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού, κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη η ΕΑΕ σήμερα, προαναγγέλλει την αδιοριστία και ανεργία των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και τη βίαιη τοποθέτηση στην Ειδική Αγωγή των εκπαιδευτικών της Γενικής που θα «περισσέψουν» με προσόν την  προϋπηρεσία τους στην ενισχυτική διδασκαλία.

Αλήθεια πώς τεκμηριώνονται επιστημονικά στην παραπάνω τροπολογία: 

 

Α) η συσχέτιση της ΕΑΕ με την ενισχυτική διδασκαλία η οποία έχει άλλο παιδαγωγικό πλαίσιο, φιλοσοφία και αποστολή;

Β) ότι οι εκπαιδευτικοί με 67% αναπηρία και πάνω ή οι γονείς παιδιών ΑμΕΑ έχουν «ντε φάκτο» και τα προσόντα να εργαστούν στην ΕΑΕ;

Οι εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής, οι γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση.

 

Το παιχνίδι της διάσπασης και του αλληλοσπαραγμού μεταξύ των εκπαιδευτικών, που επιδιώκει να στήσει και να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αλλά και διάφοροι καλοθελητές, δεν πρέπει να πιάσει τόπο.

Στην εκπαίδευση και ειδικά στην ΕΑΕ δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος!! Το αντίθετο! Χρειάζονται σήμερα χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί που να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες!

 

Να σταματήσει η περιπλάνηση και η ομηρία των συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής, που εργάζονται εδώ και 15 χρόνια σαν αναπληρωτές!!!

 

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ απαιτούμε:

 • Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας για τα «Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», πλην της παραγράφου που αφορά στην αναγνώριση όλου του προσωπικού στις μονάδες της ειδικής εκπαίδευσης να συμμετέχουν ισότιμα στον Σύλλογό τους.
 • Πλήρης, έγκαιρη και αντικειμενική καταγραφή και διάγνωση, ομαδοποίηση ανά ιδιαίτερη ανάγκη και πρόβλημα. Που σημαίνει επιστημονική «χαρτογράφηση» του χώρου και των αναγκών της  Ειδικής Αγωγής ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
 • Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο, να φοιτά δηλαδή υποχρεωτικά στη δημόσια εκπαίδευση και στη δομή που έχει ανάγκη. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χίου και τα Τμήματα Ένταξης.
 • Να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για Παράλληλη Στήριξη στα σχολεία και Νηπιαγωγεία, χωρίς καμία καθυστέρηση.
 • Κατάργηση του νόμου 3699/2008 και του άρθρου 39 του ν. 4115/2013 για την Ειδική Αγωγή και της τροπολογίας που αλλάζει το χαρακτήρα και στην ουσία καταργεί τα Τμήματα Ένταξης.
 • Άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

 

 

 

 
Κρανίου τόπος η Σιδηρούντα, μαυρίλα παντού Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 27 Αύγουστος 2016 09:29

Το ξημέρωμα της Παρασκευής, 26 Αυγούστου 2016, βρήκε την Σιδηρούντα όπως ήταν και πριν από περίπου 30 χρόνια, σ΄ εκείνες την μεγάλη πυρκαγιά του 1987. Και σήμερα, κρανίου τόπος, κυριολεκτικά.

Παντού, γύρω γύρω μαυρίλα και στη μέση να βρίσκεται ο γραφικός οικισμός, με ελάχιστους ανθρώπους να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Τα κτίρια παρέμειναν ανέπαφα, με ελάχιστες εξαιρέσεις μικροζημιών.

Αποτέλεσμα εικόνας για σιδηρουντα χιος


Τα πιο τραγικά περιστατικά ήταν οι τραυματισμοί τεσσάρων κατοίκων του χωριού, μιάς εξ αυτών με ιδιαίτερα σοβαρά εγκαύματα, που μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και δίνει την μάχη της. Οι άλλοι τραυματίες ευτυχώς είχαν ελαφρύτερα εγκαύματα.

Επίσης, κατεστράφη ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο έξω από το χωριό στην διασταύρωση, ενώ ένα άλλο στο ίδιο σημείο υπέστη ελαφρές ζημιές.

Γλύτωσαν από την καταστροφή κάποια μελίσσια στην διαδρομή από διασταύρωση με τον επαρχιακό δρόμο έως το χωριό, επειδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν φροντίσει και είχαν αποψιλώσει τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από τις κυψέλες.

Το φυσικό περιβάλλον γύρω από την Σιδηρούντα έχει αφανισθεί πλήρως. Από την βόρεια πλευρά της προς την Βολισσό, καθώς και στην ανατολική στην διαδρομή από τον κόμβο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού έως το χωριό, έχουν καεί τα πάντα μέχρι κάτω τον μικρό κάμπο.

Το ίδιο συνέβη και με την νότια πλευρά της και μέχρι το Μετόχι, χωρίς – ευτυχώς – να πιάσει τον μικρό κάμπο της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και την δυτική, με μικρές εξαιρέσεις.

Καταστροφές υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής, κυρίως ελιές και αμπέλια, καθώς και τα εναπομείναντα από προηγούμενες πυρκαγιές πεύκα και άλλα δασικά δέντρα και δασική βλάστηση της περιοχής.

astraparis.gr.

 
Περισσότερα Άρθρα...
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Copyright © 2019 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ .
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK http://www.facebook.com/myrovolosgr
 

Αναζήτηση

Επισκέπτες

Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους