Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΚαιρόςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 12:01


 

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί το λαό της Χίου να αντιδράσει, να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του, να μην αφήσει να φωλιάσει στην καρδιά του ο φασισμός και το ρατσιστικό μίσος.

 

Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

· Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των Χοτ Σποτ με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες  με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

·Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και την βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τους πρόσφυγες δηλαδή τα θύματα και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.

 

ΚΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ!

 

          Η όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου, που ζει ιδιαίτερα έντονα η κοινωνία του νησιού μας, δεν εμφανίστηκε από το πουθενά! 

Έχει αιτίες!!!! Αιτία είναι όλοι αυτοί  που βομβαρδίζουν τις πατρίδες των προσφύγων. Είναι όλοι αυτοί που τους οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση !!!! 

Είναι  οι ίδιοι που τώρα τους εγκλωβίζουν στα νησιά , που τους εγκλωβίζουν στη Χίο, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού.. Είναι οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τα δικαιώματα μας, που μας τσακίζουν! Που τσάκισαν την παιδεία, την υγεία, τους μισθούς και τις συντάξεις που αυξάνουν την φορολογία που τσακίζουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα !!! 

Έχουν ένθερμο σύμμαχο την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπέγραψε τις συμφωνίες με την ΕΕ για το Προσφυγικό και εγκλώβισε τους πρόσφυγες στη χώρα μας και παρέδωσε τον έλεγχο του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ . Είναι τεράστιες οι ευθύνες τους!!!!

 Έχουν ευθύνες για την ασυδοσία των ΜΚΟ, για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τους εργαζόμενούς τους με ένταση της εκμετάλλευσης, την ένταση της καταστολής, τις άθλιες συνθήκες που κρατούνται οι πρόσφυγες.

Ο εγκλωβισμός όμως των προσφύγων με ευθύνη τους είναι ήδη γεγονός και δεν  κλείνουμε τα μάτια.

Ήδη στην Χίο σε άθλιες  συνθήκες, λειτουργούν αρκετά "κέντρα φιλοξενίας" τυπικά ή άτυπα που η χιώτικη κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει. 

Είναι γνωστό πια ότι η ΒΙΑΛ, η ΣΟΥΔΑ , το «ΔΗΠΕΘΕ» έχουν μετατραπεί σε ζώνες εγκλωβισμού και κράτησης προσφύγων. 

Η κράτηση όμως κι ο εγκλωβισμός των προσφύγων, που δε θέλουν να μείνουν στη Χίο και μάλιστα σε χώρους, που δεν έχουν απαραίτητες δομές και προϋποθέσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα .

Η δίκαιη οργή και η αγανάκτηση του Χιώτη για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε δεν μπορεί να λαθεύει , πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης  που είναι οι πολιτικές των  ελληνικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και όλων αυτών που προσκυνούν όλους τους παραπάνω!!! 

Δεν είναι ο εχθρός μας τα μικρά προσφυγόπουλα, δεν είναι εχθρός μας όλοι αυτοί οι άνθρωποι που άφησαν την πατρίδα τους και εγκλωβίστηκαν εδώ! Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα και όλοι αυτοί που με οποιοδήποτε τρόπο το στηρίζουν.  

Σπέρνουν το μίσος και τη διχόνοια ανάμεσα μας, από την ανικανότητα τους να διαχειριστούν αυτά που τους ανήκουν. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί για να χυθεί το δηλητήριο από την  ακροδεξιά και από τα φασιστικά μορφώματα που εμφανίστηκαν και κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κάτω από το μανδύα του" πατριώτη "του «αγωνιστή» παρασύροντας πολίτες σε ρατσιστικές συμπεριφορές εκμεταλλευόμενοι την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Ας μην χάνουμε την ανθρωπιά μας! 

Χύνουν  το δηλητήριο του ρατσισμού τους ενάντια σε κάθε τι «διαφορετικό». Καταδικάζουμε το δηλητήριο του Φασισμού , την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» που σπέρνει το μίσος , το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Απαιτούμε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και την χώρα μας. Στηρίζουμε το δικαίωμά τους να πάνε στη χώρα προορισμού που επιθυμούν. 

Να σταματήσει η χώρα μας να μετατρέπεται σε αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών. 

Να σταματήσει η ανοχή στους φασίστες που χτυπάνε δημοσιογράφους, συμπολίτες μας , πρόσφυγες . Είναι συνενοχή. Απομονώνουμε τους χρυσαυγίτες και όλες αυτές τις φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και όχι τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις κυβερνήσεις διαχρονικά, ΝΔ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που θυσιάζουν εμάς και την τύχη του τόπου μας με την εγκληματική πολιτική τους .

         Με αυτές τις σκέψεις και πλαίσιο καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΑΔΕΔΥ να συζητήσουν με τα μέλη τους, να προβληματιστούν. Καλούμε και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος, ώστε να οργανωθεί έναν παγχιακό συλλαλητήριο-συναυλία,  όχι της ξενοφοβίας και του υφέρποντος ρατσισμού, αλλά της πάλης και του κοινού αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων Ελλήνων  και προσφύγων.

H  ΕΓ της ΑΔΕΔΥ σε αυτή την κατεύθυνση συντονισμού ενός τέτοιου αγώνα  καλεί σε προετοιμασία και εγρήγορση για τις 7 Οκτώβρη ημέρα Παρασκευή και ώρα 7μμ, ώστε να δοθεί η απάντηση του δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού κινήματος .

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέα

Γεώργιος  Αμπαζής             Σοφία Γατανά

 
Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2016 13:14

Είχα σήμερα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την τελική φάση της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016» που διεξήχθη στη Βορειοδυτική Χίο, και να διαπιστώσω με περηφάνια το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και το υψηλό ηθικό τους, αποτελούν τις ισχυρότερες εγγυήσεις για την προάσπιση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην άσκηση και ιδιαίτερα συγχαίρω τα στελέχη και το προσωπικό, άνδρες και γυναίκες της 96 ΑΔΤΕ που υπηρετούν στο νησί μας.

 

Σταμάτης Κάρμαντζης

Αντιπεριφερειάρχης Χίου

 

 
ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΒΑΔΙΩΝ "Ο Γ. ΒΟΥΡΟΣ" Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 12:16

O Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ» για την επιμορφωτική περίοδο 2016-2017 τα εξής πολιτιστικά εργαστήρια η ημερομηνία έναρξης ήταν η 1η Οκτωβρίου 2016:

1) Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών

2) Ζωγραφικής

3) Κεντήματος χειρός

4) Χοροκίνησης

5) Χορωδίας Ενηλίκων

6) Κατηχητικού Σχολείου

7) Σχολής Γονέων

Πληροφορίες –  Νέες Εγγραφές:

Ελένη Μαυρονικόλα 6937475611

Λουκάς Αμπελιώτης 6934337101

          Για το Δ. Σ.

                     Ο πρόεδρος

              Λουκάς Αμπελιώτης

 
Δεξιά κι ακροδεξιά εδώ, κάνουν πάρτι...Στο δρόμο για τη Βαϊμάρη… Καληνύχτα Χίος… Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2016 12:07

 Από τη μια, η Χίος θα είναι απ’ ότι όλα δείχνουν, ο πρώτος νομός στις επόμενες εκλογές -όποτε και να γίνουν, κι αν αυτό λέει κάτι πλέον- που τα ποσοστά του ενός από τα κόμματα που κυβερνούν θα προσεγγίζουν εκείνα του πάλαι ποτέ Συνασπισμού. Του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, δεν θα είναι ούτε καν ορατά στο μάτι.

Ο Σύριζα εδώ στο νησί έβγαλε μάλιστα κι ανακοίνωση- με αφορμή τη μαύρη νύχτα των γεγονότων της 14ης Σεπτέμβρη, συνέχεια των εφιαλτικών επεισοδίων του Απρίλη που έπεσε ο μανδύας της αστικής δημοκρατίας - ως παρατηρητής των γεγονότων, λες και δεν κυβερνά, λες και δεν ευθύνεται για όλο αυτό που ζούμε. Όλοι ευθύνονται, εκτός από αυτόν που κυβερνάει...Το είδαμε, το ακούσαμε κι αυτό!

Από την άλλη, η κυρία Βελκουλέσκου του ΔΝΤ ζήτησε άλλο ένα -20% στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Θα μας τα πάρουν όλα – μαζί με το νερό και τη χώρα- και θα μας αφανίσουν κανονικά και με το νόμο, έτσι όπως πάει η δουλειά, έτσι όπως μας βλέπουν.

Κι ο πολύς κόσμος ''κάτω στο μεγάλο ύπνο'' κι αλλού γι ' αλλού. Να κυνηγά μάγισσες. Να βλέπει εχθρούς του κι αντιπάλους του αυτούς που τους θεωρεί πιο αδύναμους, πιο εύκολους και πιο βολικούς μπροστά του. Να βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος…

Αλλά και τα άλλα κόμματα που έχουν αναφορά και διαδρομή στο εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, δε θα ’χουν καλές επιδόσεις.

Αυτό είναι αποτέλεσμα και συνδυασμός μια σειρά αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων, εκτός της μεγάλης πολιτικής εικόνας και των συνολικών ιστορικών διαψεύσεων που αυτή επέφερε παντού: Προσφυγικό- μεταναστευτικό- ανασφάλεια, κουτσούρεμα συντάξεων, φορολεηλασία, αγοραστική πτώση, λουκέτα μικρών επιχειρήσεων, απολύσεις, ανεργία, χαμηλό- ανεπαρκές τοπικό πολιτικό στελεχικό δυναμικό και αναποτελεσματικές εκπροσωπήσεις (αυτό αφορά όλο το χιώτικο κομματικό φάσμα), κουλτούρα ατομικιστική, αντισυλλογική, ωφελιμιστική, η ιστορικά διαμορφωμένη πλειοψηφική κυρίαρχη πολιτική νοοτροπία στο νησί, κλπ.

Εντέλει, αν δεν υπάρξει από το κίνημα και την αριστερά ,πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση στα μνημόνια, που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί το λαϊκό κόσμο ,οι επιμέρους συλλογικότητες του κινήματος θα βολοδέρνουν σε μια από τα ίδια και χειρότερα -πχ απεργιακό φιάσκο του Μάη με το ασφαλιστικό ,στο τέλος θα ηγεμονεύσει η δεξιά (νεοφιλελεύθερη και φασιστική).Τα κενά πάντοτε στην πολιτική -και στη ζωή- καλύπτονται…

Τα ζητήματα έχουν τεθεί και παραμένουν: Με ποια συνολική, σοβαρή-πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση προχωράμε (περιεχόμενο),που να εμπνέει και να κινητοποιεί τον κόσμο (στόχος, όραμα), πώς (στρατηγική-τακτική), με ποιες συλλογικότητες (μέσα) και με ποιούς (υποκείμενα); Με τις πολιτικές εκδοχές και πρακτικές που χρεοκόπησαν το εργατικό κίνημα και εμάς; Όλα ξανά απ' την αρχή -και μαζί με τον αγώνα που συνεχίζεται- για να μην καταλήξουμε σε μια απ ' τα ίδια …

Υ.Γ. Δεξιά κι ακροδεξιά εδώ, κάνουν πάρτι… Στο δρόμο για τη Βαϊμάρη… Καληνύχτα Χίος…

Για όλη την αριστερά (εδώ και παντού) ισχύει: ''too little and too late". Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Βασίλης Μαυρέλος

 
Σε δύσκολες συνθήκες το έργο των αστυνομικών στη Χίο Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 12:41

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το προσφυγικό – μεταναστευτικό στη Χίο και η διαχείρισή του από τους αστυνομικούς στον τομέα της ευθύνης τους, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χίου, με ανοικτή επιστολή της – δελτίο Τύπου.

vial_0021


Συγκεκριμένα, αφού κάνει μια μακρά αναφορά στην εξέλιξη του ζητήματος εδώ και ένα χρόνο, φτάνει στην μετά τις 20 Μαρτίου 2016 περίοδο με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση του έργου τους.

Η Ένωση κάνει αναφορά στις παραβατικές συμπεριφορές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και στις μεταξύ τους διενέξεις, στις αντιδράσεις των πολιτών, κάνοντας λόγο  για ανασφάλεια που«πλανάται πάνω από το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Χίου».

Αφήνει, επίσης, αιχμές για την παραίτηση του κ. Ανδρέα Δαμίρη από την θέση του αστυνομικού διευθυντή, καθώς και την υποβάθμιση του κ. Δημήτρη Αυγερινού και την αντικατάστασή του και προσθέτει:

«Όλοι εμείς οι συνάδελφοι αστυνομικοί συνεχίζουμε, παρά τα δραματικά γεγονότα που ζούμε καθημερινά, να εργαζόμαστε για το καλό του τόπου, μένοντας πιστοί στον όρκο μας. Παρόλο αυτά, έχουμε στοχοποιηθεί και διαφαίνεται προσπάθεια να γίνουμε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ότι  εκτελούμε  διαταγές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας και δεν ενεργούμε αυτοβούλως. Παλεύουμε καθημερινά για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και τη διασφάλιση της ειρηνικής καθημερινότητας του πρόσφυγα – μετανάστη. Καθημερινά, όλη σχεδόν η δύναμη της ΕΛΑΣ στην Χίο ασχολείται με το μεταναστευτικό».

Διατυπώνουν, τέλος, τα ακόλουθα αιτήματα:

 • Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών και των προσφύγων και την σύντομη παραμονή τους στο νησί.
 • Ζητάμε τον τερματισμό των πολέμων που δημιουργούν τα προσφυγικά κύματα.
 • Ζητάμε από την Ε. Ε. δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.
 • Ζητάμε τη συμπαράσταση της χιακής κοινωνίας.
 • Ζητάμε τη συμπόρευση, τη συνεργασία, το διάλογο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, με ηρεμία και λογική από όλους και όχι το δογματικό λόγο και τη στείρα κριτική στο πρόσωπο μας. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε σεβόμενοι τον άνθρωπο και τους νόμους. Οι καιροί είναι πονηροί.
 • Ζητάμε την περαιτέρω ενίσχυση της Α.Δ. Χίου με προσωπικό αλλά και εξοπλισμό (οχήματα κ.λπ.) για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση του νησιού.
 • Ζητάμε τη δημιουργία μιας και μοναδικής δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, σύγχρονης με τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό όπου θα δύναται να φιλοξενούνται όλοι οι αλλοδαποί και θα πληρούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας μεταναστών – προσφύγων και προσωπικού.

astraparis. gr 

 
4ος Ψεκασμός Δακοκτονίας 2016 Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 12:29

 Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Χίου ,Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού  Ελέγχου γνωρίζει ότι από τις  29/9/2016 ημέρα Πέμπτη θα  πραγματοποιηθεί ο τέταρτος ψεκασμός στις περιοχές του Νομού Χίου που έχουν δακοπροσβολή , στα πλαίσια του προγράμματος της Δακοκτονίας 2016.

Παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν τα αγροκτήματά τους ανοιχτά και αν είναι δυνατόν να παρευρίσκονται σε αυτά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπονα.

Επίσης να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις περιοχές ψεκασμού.

Oι μελισσοκόμοι να φροντίσουν για την ασφάλεια των μελισσοσμηνών τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Επισημαίνεται ότι η συγκομιδή του ελαιόκαρπου επιτρέπεται μετά από 28 ημέρες από την ημέρα ψεκασμού στην περιοχή.

Οι πρόεδροι των οικισμών θα ενημερώνονται για την συγκεκριμένη ημερομηνία ψεκασμού του οικισμού τους  και παρακαλούνται για την ομαλή διεξαγωγή των ψεκασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε.Χίου στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2271027161-2271353332

 

 
Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με νέο Αστυνομικό Διευθυντή Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 12:25

Με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Χίου κ. Παναγιώτη Καλέλλη  συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ο κ. Κάρμαντζης υπογράμμισε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του για το έργο και τη συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Επισήμανε δε, ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι άνδρες και γυναίκες της Α.Δ. Χίου πράττουν με συνέπεια το καθήκον τους, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξή του στο πάγιο αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης για ενίσχυση σε προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή της και ευχήθηκε στο νέο Αστυνομικό Δ/ντη καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.

 

 
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ«ΑΡΤΙΟΝ» & ΤΗΝ «ΠΑΡΕΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 13:00

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8 το βράδυ, η «Παρέα Φίλων του Μουσικού Θεάτρου» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΤΙΟΝ» ανεβάζουμε στο Ομήρειο μια νέα παράσταση, όπως αυτές που για χρόνια αγαπάτε και υποστηρίζετε. Με πολύ μουσική, πολύ τραγούδι, πολύ χορό και πρόζα στο πλαίσιο του θεατρικού ντοκιμαντέρ, η παράστασή μας ψυχαγωγεί αλλά και δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε ακόμα περισσότερα για την τέχνη και τον πολιτισμό μας.

Ο τίτλος της παράστασής μας «Την είδα απόψε λαϊκά » και όπως είναι ολοφάνερο το θέμα της έχει σχέση με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού και ειδικότερα της χρυσής εποχής του, όπου το λαϊκό αστικό τραγούδι αναδεικνύεται και απογειώνεται μέσω των κινηματογραφικών ταινιών της εποχής, με τη συμμετοχή λαϊκών μουσικοσυνθετών και τραγουδιστών, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Βοσκόπουλος, ο Ξανθόπουλος, ο Ζαμπέτας, ο Μπιθικώτσης, η Μοσχολιού, η Πόλυ Πάνου και τόσοι άλλοι.

Ζυμωμένο με την ελληνική ιδιοσυγκρασία διευρύνει τις μελωδίες και χαράζει νέους δρόμους προς περισσότερο “έντεχνες” κατευθύνσεις και γίνεται τραγούδι των πόλεων, που εξακολουθεί να μεταφέρει όμως τον προβληματισμό και τα βιώματα των κοινωνικών ομάδων, αλλά και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Σε μια εποχή που γυρνάμε στο χθες για να “ψαχουλέψουμε” ξεχασμένα διαμάντια και να διασκεδάσουμε με αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι η παράστασή μας θα δώσει την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε και να ψυχαγωγηθούμε με τραγούδια και χορό που άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα και παράλληλα να αντλήσουμε πληροφορίες για την ιστορία, αλλά και το “παρασκήνιο” του λαϊκού τραγουδιού.

Με εθελοντική συνεισφορά για είσοδο, η ευκαιρία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

 

Επικοινωνία: Β. Κριτάκη 6937214208

Email: artion.chios2013@gmail.com

                         

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΑΜΠΑΖΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΧΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ/ΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΔΔΥ. Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 12:44

1.Είναι γεγονός ότι αδυνατούμε να αντιληφθούμε μια ανακοίνωση που υπογράφεται συνολικά από τους  συναδέλφους του ΚΕΔΔΥ, τη στιγμή που γνωρίζουμε  την αυταπάρνηση με την οποία εργάζονται και ότι υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρκος σκουφαλος


2.Από την πρώτη στιγμή στο ΠΥΣΠΕ, τώρα και στο παρελθόν, ταχθήκαμε κατά των εισηγήσεων της Διεύθυνσης του ΚΕΔΔΥ που ενεργοποιεί για πολλοστή φορά το δημοσιονομικό κόφτη της κυβέρνησης, μοιράζοντας ένα δάσκαλο/λα σε δύο σχολεία, ακολουθώντας την  ίδια λογική και στις παράλληλες στηρίξεις, ταυτιζόμενη με την αυθαιρεσία της κυβέρνησης που ιδρύει με τρεις διαγνώσεις ΤΕ, τα συνενώνει  με άλλα ή ακόμα και τα καταργεί, βάζοντας τις ανάγκες των παιδιών στον Προκρούστη των μνημονιακών πολιτικών. Σε αυτό ακριβώς είχαμε και την έντονη  συνδικαλιστική αντίθεση με τη δ/νση Αμιας, που έπραξε τα όσα εισηγήθηκε η δ/νση του ΚΕΔΔΥ. Αν διαφωνεί ας βγει να το πει… Αυτό πράξαμε εμείς!

3.Εμείς τα ΤΕ-μιας και η δ/νση του ΚΕΔΔΥ ισχυρίζεται ότι δεν τα γνωρίζουμε- τα ζούμε καθημερινά στα σχολεία μας  και δεν τα χωρίζουμε τα παιδιά σε διαγνωσμένα και μη, αλλά σε παιδιά με διαφοροποιημένα προβλήματα και ανάγκες που πρέπει να στηρίζονται στην κατεύθυνση μιας  αντισταθμιστικής αγωγής για όλους και όχι παίζοντας την κολοκυθιά αν θα είναι 2-3 ή 4 οι διαγνώσεις, εστιάζοντας στο ποσοτικό στοιχείο και όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

4.Ακόμα και με την αθλιότητα του νόμου να πάμε , αναφέρει περιπτώσεις συστεγαζόμενων σχολείων και συνενώνει τμήματα και πάλι για να εξοικονομήσει χρήματα για τους δανειστές και όχι ξεχωριστά σχολεία.

5.Εμείς δεν έχουμε προσωπικές αντιπάθειες ή συμπάθειες για να ασκούμε αντίστοιχα  τα συνδικαλιστικά μας καθήκοντα , έχουμε πυξίδα το δίκιο και τις ανάγκες των συναδέλφων μας, το δίκιο και τις ανάγκες των παιδιών που διδάσκουμε και γυρίζουμε την πλάτη στις κυβερνητικές εντολές που δημιουργούν στρατιές ανέργων εκπαιδευτικών και θύματα γονείς και παιδιά. Κατά συνέπεια δεν κατανοούμε τις  απειλές  της δ/νσης του ΚΕΔΔΥ περί «παντός νομίμου δικαιώματος» γι’ αυτό και να απευθυνθούν αλλού, σ’ εμάς δεν πιάνουν!

ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

 
«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» Για τα πρόσφατα γεγονότα σε Μυτιλήνη και Χίο Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 12:55

Με «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» μοιάζουν όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στα νησιά μας, με αποκορύφωμα τα χθεσινά δραματικά γεγονότα στη Μόρια, γεγονότα που αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και την επιτακτική ανάγκη για άμεση λύση στο προσφυγικό.

 

Ως παράταξη από την πρώτη στιγμή επισημάναμε το αυτονόητο: ότι οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, τόσο για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους σε λίγα τετραγωνικά γης, όσο και για τους πολίτες των νησιών μας που άνοιξαν απλόχερα την αγκαλιά τους για να ζεστάνουν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

 

Οι κυβερνώντες επιτέλους ας αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφωρηθούν άμεσα. Οι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 10.000 παγιδευμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο (5.302 στη Λέσβο, 3.726 στη Χίο και 1.156 στη Σάμο), με ελλιπείς υποδομές και αβέβαιο μέλλον, άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, άνθρωποι σε απόγνωση που αγωνιούν για το μέλλον τους επιβάλλεται τώρα να βρουν το «δρόμο τους»

 

Οι κυβερνώντες των «ναι σε όλα» ούτε τη διγλωσσία των 27 της Μπρατισλάβα δεν τολμούν να καταγγείλουν. Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη… διάσωσης της ΕΕ, προτάσσοντας ως προτεραιότητες την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Μια αφήγηση, η οποία μετά την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μετά τα κλειστά σύνορα, καταφεύγει στις έξωθεν απειλές και την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας, τακτική που τεχνηέντως σπέρνει στο εσωτερικό κάθε χώρας-μέλους, το φόβο και το ρατσισμό, ενώ παράλληλα ενισχύει τον αποκλεισμό και τον διχασμό.

 

Η υλοποίηση αυτού του οδικού χάρτη- και μάλιστα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο-, που περιλαμβάνει περισσότερη αστυνόμευση και στρατιωτική επιτήρηση στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά τίποτα ρητό και συγκεκριμένο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει την ασφυκτική πίεση πρωτίστως στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

 

Τα μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τρέχουν ταχύτατα και φτάνουν μεγεθυμένα ή διαστρεβλωμένα στους ευαίσθητους πληθυσμούς των εγκλωβισμένων προσφύγων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους καταυλισμούς των εκατομμυρίων στην Τουρκία. 

 

Οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να πάψουν να είναι παρακολουθητές των σχεδίων της Ευρώπης που θέλει τη χώρα μας αποθήκη ψυχών και το Αιγαίο υγρό τάφο χιλιάδων ανθρώπων.

 

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Μόρια και στην πόλη της Χίου αναδεικνύουν πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση. Αναδεικνύουν πώς σε τέτοιες συνθήκες βρίσκουν χώρο κάθε λογής ακροδεξιά… φυντάνια για να «πατήσουν» πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα και να ξεδιπλώσουν δηλητηριώδεις στρατηγικές μίσους και ρατσισμού.

 

Επιπλέον, μια πανσπερμία τοπικών παραγόντων και πολιτευτών, όχι αποκλειστικά ακροδεξιών, βρίσκουν ευκαιρία πίεσης του πολιτικού συστήματος να εγκαταλείψει τον «καθωσπρεπισμό» της επίσημης ρητορικής για το προσφυγικό και να περάσει σε μια ανοικτά ρατσιστική, προσφυγο-διωκτική στάση. Ήδη, η εδραίωση της «παράτυπης μετανάστευσης» ως πρωταρχικού στόχου της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. αναβίωσε τον όρο «λαθρομετανάστες», που για πολύ καιρό είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

 

Τέλος, η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά, καθώς και η ναύλωση δύο πλοίων που θα μετατραπούν σε πλωτές φυλακές απελπισμένων ανθρώπων, όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αντίθετα θα το κάνουν ακόμα πιο εκρηκτικό.

 
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Γ.Γ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 12:51

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης με φορείς της Λέσβου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, συμμετείχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

 Η Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών hot spots. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για την άμεση αποσυμφόρησή τους, επισημαίνοντας τη σημασία ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

 

Η κα. Καλογήρου υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και

Ένταξης (AMIF) έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς η αυτοδιοίκηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση χωρίς

αρμοδιότητες, δομές και πόρους και ζήτησε την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στηρίζεται στη

διαθέσιμη χρηματοδότηση των 800 εκατομμύριων ευρώ του AMIF.

 

 

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ: «Δεν είμαι φασίστας αλλά…» Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016 20:44

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΧΙΟΥ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί μας στη συγκέντρωση μίσους,  την  Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, που οργανώθηκε από ακροδεξιές ομάδες  χρυσαυγιτών - τραμπούκων, που καιρό τώρα «αλωνίζουν» με την ανοχή της κυβέρνησης και της αστυνομίας αλλά και  τη μικρή ή μεγάλη ανοχή  αρκετών από εμάς.

 •           Καταδικάζουμε τις απρόκλητες  επιθέσεις στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, και στον  συνάδελφο και παραολυμπιονίκη Παντελή Καλόγερο από ένθερμους «υπερπατριώτες»…, όπως ακριβώς λίγο καιρό πριν εις βάρος του εργαζομένου  στο Νοσοκομείο Γιάννη Κουτσοδόντη
 •           Συναισθανόμαστε τη δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας , αλλά καλούμε τους κατοίκους της Χίου να απομονώσουν τους φασίστες,  να μη γίνονται θύματα της αηδιαστικής προπαγάνδας τους, να  μην αφήνουν το φόβο να οδηγεί τις πράξεις τους αλλά να επιδείξουν την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη που απαιτούν οι περιστάσεις, όπως το έκαναν ένα χρόνο πριν.
 •           Καταδικάζουμε την κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ για την συναίνεσή της στην υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις  για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.
 •           Ζητάμε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον Δήμαρχο Χίου  να κάνουν επιτέλους το καθήκον τους με σκοπό των απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί αλλά και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για το διάστημα της παραμονής τους.

Θα αγωνιστούμε ώστε η Χίος, νησί προσφύγων, να μην ταυτιστεί με  την ξενοφοβία και το μίσος.

          Κανένα άλλοθι για τον φασισμό και τη ξενοφοβία.

 

 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΗ     ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΗΣ

 

 

 

 

 

 

 
«Ανακοίνωση Π.Σ.Α.μεΑ. για την εκδίκαση των επιδομάτων τυφλότητας» Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016 20:35

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, 78 από τους 120 συνολικά κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου στην υπόθεση των επιδομάτων τυφλότητας, που κακώς το εισέπρατταν επί σειρά ετών.

«Εβδομήντα οκτώ άτομα κατηγορούμενα για απάτη σε βάρος του Δημοσίου καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Η οφθαλμίατρος του νοσοκομείου Χίου Λεμονιά Ζερβούδη κατηγορείτο για οκτώ περιπτώσεις. Το δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή ενός έτους φυλάκιση για κάθε μία περίπτωση, ενώ στην τελική επιμέτρηση της ποινής υπολογίσθηκε ένα έτος φυλάκιση ως ποινή βάσης και από έξι μήνες για τις υπόλοιπες επτά περιπτώσεις, συνολικά δηλαδή 4 έτη και 6 μήνες.

Το δικαστήριο κατέστησε την ποινή εφέσιμη με αναστολή ίση με την ποινή,δηλαδή για 4 έτη και έξι μήνες, με την προϋπόθεση του άρθρου 100 του ποινικού κώδικα, που προβλέπει την επιτήρησή της από επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Οριστικά έπαυσε η δίωξη για 28 άτομα που έχουν αποβιώσει, ενώ 6 αθωώθηκαν λόγω αμφισβήτησης ως προς την ύπαρξη δόλου καθώς και 7 που ουδέποτε προσήλθαν στην ειδική επιτροπή για να επανεξετασθούν την περίοδο του 2012».

Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου, θεωρεί όμως ότι όλοι οι κατηγορηθέντες είναι θύματα ενός στρεβλού συστήματος που χρήζει αναδιάρθρωση εκ θεμελίων.

Το αναπηρικό κίνημα έχει κάνει προτάσεις που διασφαλίζουν τόσο τους ελεγκτές, όσο και τους ελεγχόμενους, με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΜΙΧΑΛΑ ΣΟΦΙΑ                                ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΙΑΔΑΣ

 
«Ο Π.Σ.Α.μεΑ. καταδικάζει την επίθεση εις βάρος του Π. Καλόγερου» Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016 20:31

Το Δ.Σ. του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη επίθεση σε βάρος του παραολυμπιονίκη και μέλους του, Παντελή Καλογέρου, από άτομο που συμμετείχε στην πορεία κατά των προσφύγων και μεταναστών την Τετάρτη 14/09/16.

Ο κ. Καλόγερος κινούμενος με το αναπηρικό του αυτοκίνητο επί της Λεωφόρου Αιγαίου είχε την ατυχία να πέσει πάνω στη συγκεκριμένη πορεία, ενώ χωρίς να προκαλέσει κανέναν, ξαφνικά δέχτηκε επίθεση με μπουκάλι νερό.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στο παρελθόν είχε δεχτεί και απειλές για τη ζωή του.

Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ καλεί τον κόσμο της Χίου να καταδικάσει τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές και να γυρίσει την πλάτη στα καλέσματα των ακροδεξιών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής , των οποίων τα μέλη εκμεταλλευόμενα την κατάσταση, με τον μανδύα του πατριώτη, σπέρνουν το μίσος, το φόβο και τον πανικό.

Απειλούν πρόσφυγες– μετανάστες, τις προάλλες χτύπησαν νοσηλευτή, στην τελευταία πορεία χτύπησαν τα χέρια δημοσιογράφου και του πέταξαν κάτω την κάμερα, έριξαν ένα μπουκάλι νερό σε άτομο με αναπηρία, που κινούνταν με το αναπηρικό του αυτοκίνητο. Ποιος θα είναι ο επόμενος;

Ας αντιδράσουμε ενάντια σε αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και όχι ενάντια στα θύματα. Aς αντιδράσουμε πριν να είναι πολύ αργά, αναζητώντας τους πραγματικούς υπεύθυνους, που δεν είναι άλλοι από αυτούς που δημιουργούν τους πολέμους και διαλύουν χώρες και λαούς και δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΑ ΣΟΦΙΑ                                ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΙΑΔΑΣ

 
ΔΗΛΩΣΗ TOY ΑΙΡΕΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ME THN «ENOTHTA» (ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΜΕ) ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ XIOY ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-1 2016 Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 12:07

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, που έγινε με την παρουσία του ΠΥΣΔΕ Χίου, γίνεται φανερή για πολλοστή φορά η προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, με την ενεργοποίηση του αυτόματου «κόφτη» στις δαπάνες γενικά και ειδικά στο προσωπικό, με άμεσες συνέπειες το πέταγμα στην ανεργία χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων, τόσο δασκάλων και νηπιαγωγών, όσο και όλων των ειδικοτήτων.

Το σχολείο που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι το σχολείο στο οποίο  οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι ώρες διδασκαλίας «λαμβάνονται» υπόψη ως αριθμοί σε κουτάκια, εφαρμόζοντας τη μεθοδευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης  προκειμένου να διαμορφωθεί η εικόνα ότι φέτος στα σχολεία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο δε θα λείπουν, αλλά θα περισσεύουν κιόλας!!!  Οι δάσκαλοι θα μετατραπούν σε περιφερόμενους, ανάμεσα σε πρωινή βάρδια και ολοήμερο, σε διπλές και αν χρειαστεί τριπλές αναθέσεις, «τα εάν και τα εφόσον υπάρχει η δυνατότητα» των εγκυκλίων, αποτελούν τη μόνιμη επωδό άσκησης κυβερνητικής-εκπαιδευτικής πολιτικής.

         

Η Διεύθυνση και η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ έχουν τις δικές τους ευθύνες, γιατί προσπαθούν να κόψουν και να ράψουν στα μέτρα τους,  μια εικονική πραγματικότητα, πολύ μακρινή από τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μας μονάδων. Η λογική  «Πόσα τμήματα πρωινού ωραρίου - τόσοι εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολική μονάδα», η λογική «Θα μας δώσει η δευτεροβάθμια» όταν το τοπίο είναι κινούμενη άμμος, λόγω της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής,  οδήγησε στον τραγέλαφο να μην υπάρχουν Εικαστικοί, Θεατρολόγοι, Μουσικοί, ΤΠΕ, Γερμανικών και να υπολείπονται οι των Γαλλικών, Αγγλικών και Γυμναστές, αφού από την Α/μια δηλώθηκαν μηδενικά κενά τον Ιούνιο με το σκεπτικό του θα μας δώσει η Β/μια!!! Να υπάρχουν 28 κενά στην ειδική αγωγή, ακόμα περισσότερα στην παράλληλη στήριξη! Να κόβει η Περιφέρεια αυθαίρετα 13 δασκάλους από 26 που ζητούντο και η Δ/νση να το δέχεται αδιαμαρτύρητα λες και δεν είχε δικαιολογημένη άποψη!

Καμιά διάθεση να ζητηθούν δάσκαλοι ολοήμερων, αφού πρέπει ατόφια να περάσει και από το ΠΥΣΠΕ η απαράδεκτη  κυβερνητική πολιτική των περιφερόμενων δασκάλων στα ολοήμερα με τα κενά τους, που φυσικά για να δημιουργηθούν όπου δεν υπάρχουν και είναι πολλά, πρέπει να συμπληρωθούν οι ειδικότητες.

Πολυμηχανήματα λοιπόν  θα είναι οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τη μελέτη στο ολοήμερο! Υπάρχουν όμως βασικά ερωτήματα:

Πόσες διαγνώσεις θα έρθουν στα σχολεία από τα ΚΕΔΔΥ και τα Ιατροπαιδαγωγικά και θα χρειαστεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών και κατά συνέπεια να δημιουργηθούν παραπάνω τμήματα σε κάθε σχολική μονάδα;

Πώς θα στελεχωθούν τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία;

Πόσες νέες εγγραφές θα γίνουν και πόσες άδειες εκπ/κών θα δηλωθούν τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων;

Πόσα τμήματα νηπιαγωγείων ενδέχεται να μη λειτουργήσουν σύμφωνα με την Υ.Α. για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου»;

Αυτά η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ τα γνωρίζει, αλλά παρόλα αυτά εφαρμόζει την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική γι αυτό και δεν έχω καμία αυταπάτη για το ρόλο που καλούνται να παίξουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Με την απόλυτη πλειοψηφία που έχουν, λόγω των διορισμένων μελών, ορίζουν και τις αποφάσεις που παίρνουν.

Καταγγέλλω αυτή την κατάσταση και καταψηφίζω όλο το πακέτο των προτάσεων, γι αυτό και η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στα σχολεία,  αφού δέχεται να επωμιστεί τις κυβερνητικές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαλύουν ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σχολείο.

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

 

 
ΓΡ. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ – ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 12:02


Οργάνωση – Αγώνας – Αντεπίθεση – Ανατροπή

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2014, στις 7 μ.μ., στην Είσοδο της Απλωταριάς.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, νέοι,

Ένας δρόμος μένει: Ενότητα της εργατικής τάξης - Λαϊκή Συμμαχία. Τα "αιματοβαμμένα" πλεονάσματα, οι υποσχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για χαλάρωση των μέτρων, με απαίτηση του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνουν νέα αντιλαϊκή θύελλα:

Νέα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, νέες μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας, θεμελίωση σύνταξης με 6.000 αντί 4.500 ένσημα. Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, νέα μείωση μισθών με γενίκευση των ατομικών συμβάσεων (κάτω από 586 ευρώ). Απλήρωτοι για μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι. "Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα", ψίχουλα 250 ευρώ με κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων. Κατάργηση τριετιών-μείωση μισθών μέχρι 30%. Κατάργηση αποζημιώσεων. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Επέκταση κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Γενίκευση ελαστικής εργασίας με προγράμματα απασχόλησης - δώρο στους εργοδότες. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες - κάτεργα. Αξιολόγηση και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ένταση φοροκυνηγητού για το λαό (π.χ. ΕΝΦΙΑ).

Κι από την άλλη, μείωση φόρων στο κεφάλαιο, ρυθμίσεις "κόκκινων δανείων" για επιχειρήσεις, κυνηγητό για δάνεια της λαϊκής οικογένειας, ιδιωτικοποιήσεις (νερό, λιμάνια κ.ά.), απελευθέρωση ενέργειας (ΔΕΗ) με συμφωνία των κομμάτων της ΕΕ. Φοβούνται αντιδράσεις, επιστρατεύουν απεργούς, σχεδιάζουν κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Να μην περάσει.

Η ανεργία φουντώνει, εξαθλιώνοντας εκατομμύρια, πριμοδοτώντας το κεφάλαιο με πάμφθηνα χέρια.

 

Αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν μαγαζιά, αγρότες ξεριζώνονται. Κανείς και τίποτα δεν γλιτώνει. Η φτώχεια και η ανεργία θα εξαπλώνονται ραγδαία παντού.

ΔΕΝ είναι λάθος επιλογές όπως λένε κάθε είδους "αντι-μνημονιακοί" για να συγκαλύψουν την ευθύνη του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσής του, με μνημόνια διαρκείας σ’ όλες τις χώρες της.

Έχουν στόχο: φθηνότερη εργατική δύναμη - κίνητρο για περισσότερα κέρδη και ανταγωνιστικότητα. Γι’ αυτήν χάνονται και δεν σώζονται δουλειές, τσακίζονται μισθοί και δικαιώματα. Αυτή φέρνει ανταγωνισμούς για αγορές και κέρδη, ακόμα και με πολέμους (Παλαιστίνη, Ιράκ, Ουκρανία). Αυτά τα πληρώνουν οι λαοί με αίμα, με φτώχεια, με τεράστιες επιπτώσεις.

Ο λαός δεν έχει συμφέρον από εμπλοκή σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς. Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου ΔΕΝ είναι σύνθημά μας. Την πληρώνουμε με θυσίες δίχως τέλος. Είτε η "ανάπτυξη" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε η "παραγωγική ανασυγκρότηση" του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων "αντιμνημονιακών", είναι ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των εργαζόμενων.

Ζητούν τη λαϊκή συναίνεση με ψευτο-υποσχέσεις και δίνουν εγγυήσεις στο κεφάλαιο για νέα προνόμια. Κέρδη και σφαγή του λαού, συμβαδίζουν. Κέρδη και λαϊκή ευημερία ΔΕΝ συμβαδίζουν.

Είναι κοροϊδία ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα, ότι θα ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση πριν την κρίση, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ό,τι περισσέψει από ένα κούρεμά του θα γεμίσει τα ταμεία των εργοδοτών, όπως η μείωση φόρων και εισφορών τους, οι κρατικές επιδοτήσεις. Ο λαός μόνιμα στη φτώχεια για στήριξη όποιων επενδύσεων

για ελάχιστες θέσεις δουλειάς. Όσο η οικονομία δουλεύει για τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ανεξάρτητα από κυβέρνηση,ο λαός δεν θα δει "άσπρη μέρα".

 

Ο λαός ΔΕΝ δοκίμασε ακόμα τη δύναμή του.

Μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, να αλλάξουμε την κατάσταση.

Αν δεν το κάνουμε τώρα η ανεργία και η φτώχεια θα αγριέψουν ακόμα περισσότερο.

Μην αρκείσαι στο μικρότερο κακό. Προετοιμάζεις το χειρότερο. Οι αντίπαλοι δεν χορταίνουν θυσίες.

Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν. Το μαρτυρούν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Μην μειώνεις τις απαιτήσεις σου. Αυτός ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό. Μην περιμένεις λύσεις με μια άλλη κυβέρνηση αλλά με τους ίδιους άξονες πολιτικής.

Οι καθημερινοί ασίγαστοι αγώνες για επιμέρους βελτιώσεις ή παρεμπόδιση των χειρότερων για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην κατάργηση των μονοπωλίων, της εκμετάλλευσης, να ανοίγουν το δρόμο για να χτυπηθεί η αιτία του κακού στη ρίζα του:

 

Ούτε 1 ευρώ για το χρέος που δεν χρωστά ο λαός μας. Μονομερής συνολική διαγραφή του.

Αποδέσμευση από τη λυκοφωλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μνημονίων διαρκείας.

Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τώρα χρειάζεται η ταξική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με ενότητα της εργατικής τάξης μας, με βάση τα ενιαία συμφέροντά της, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα συσπειρώνει ενάντια στην καπιταλιστική εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, θα οξύνει τους τριγμούς του συστήματος. Απαλλαγμένη από την επιρροή εργοδοσίας, κυβερνήσεων, ΕΕ.

Θα συγκρούεται με την εργοδοσία στο χώρο δουλειάς, στον κλάδο, στην περιοχή, στην κοινωνία.

Θα συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματά της. Θα απομονώνει παλιούς και νέους εργατοπατέρες που θέλουν να μας υποτάξουν στην εναλλαγή κυβερνήσεων, χωρίς να αλλάζει ίποτα. Δεν είναι λύση ο "νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός" που στήνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα σαπισμένα υλικά του παλιού για να υποτάξει τους εργαζόμενους σε μια άλλη κυβέρνηση με την ίδια πολιτική.

Θα απομονώνει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που στέκεται "σούζα" μπροστά στην εργοδοσία, ψηφίζει τα προνόμιά της, τρομοκρατεί όποιον εργάτη σηκώνει κεφάλι.

Θα αλλάζει συσχετισμούς, θα δυναμώνει το ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε συνδικάτο.

Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Με γερή οργάνωση στους χώρους δουλειάς – σχέδιο – συντονισμό – αποφασιστικότητα στην πάλη. Θα προσανατολίζει στο μοναδικό δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη λαϊκή ευημερία:

Λαϊκή Συμμαχία εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, νέων, ΠΑΝΤΟΥ. Σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, με λαϊκές επιτροπές. Κοινή πάλη για τα κοινά προβλήματα και όχι για τα συμφέροντα άλλων. Αυτή δίνει την αποτελεσματικότητα στους αγώνες.

Με αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε καθένα που έχει πρόβλημα, σε καθένα που σηκώνει κεφάλι.

Η εργατική τάξη έχει το δίκιο. Έχει και τη δύναμη. Όλοι τώρα στην αντεπίθεση.

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 11:57

Για άλλη μια χρονιά δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή” (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Και στη Χίο, αρκετές δεκάδες παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Μέχρι και σήμερα οι γονείς των παιδιών που αποκλείστηκαν αλλά και οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι που δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν γνωρίζουν αν θα βρουν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, πληρώνοντας βέβαια τα ανάλογα τροφεία.

Φέτος οι αιτήσεις, που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν, 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα.

Ωστόσο,τα παιδιά που τελικά πήραν το πολυπόθητο “κουπόνι” (voucher) είναι μόλις 84.800!!! Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα.

Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!! Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις “υποσχέσεις” και τις “δεσμεύσεις” της κυβέρνησης πως δεν θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα “όρια της φτώχειας”. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα.

Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού! Είναι απαράδεκτο για μια υπόθεση που αφορά την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων, που συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και τη φροντίδα που πρέπει να έχουν, να επικρατεί τέτοια κατάσταση. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον και μη γυρίζουν κάθε χρόνο από σταθμό σε σταθμό, όπως έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι που τα φροντίζουν να είναι οι ίδιοι και όχι να αλλάζουν κάθε 2, 3 ή 6 μήνες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

 

 
Επιστολή του Δημάρχου Χίου για την Αύξηση του Αριθμού των Ωφελουμένων Παιδιών από το ΕΣΠΑ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2016 11:56

Ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξανδρο Χαρίτση, στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτηση του για τη μείωση των θέσεων των ωφελουμένων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς στη Χίο κατά 100 παιδιά,  μετά  και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής".

 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζητάει με την επιστολή του την αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων παιδιών από το πρόγραμμα, προβάλλοντας τη δεινή θέση της Χίου, λόγω των διαφόρων συγκυριών και των προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί, ενώ τονίζει την επιτακτική ανάγκη για την ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

 

 
Περισσότερα Άρθρα...
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Copyright © 2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ .
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK http://www.facebook.com/myrovolosgr
 

Αναζήτηση

Επισκέπτες

Έχουμε 46 επισκέπτες συνδεδεμένους